Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els experts adverteixen de la urgència de la vacunació per evitar que les persones més vulnerables arribin als hospitals.

La nova estratègia del Departament de Salut: comencen a tancar centres de vacunació

A tot Catalunya es mantindran oberts 21 punts de vaccinació, mentre que també s'administraran dosis als CAP i als hospitals

El Departament de Salut ha començat a tancar alguns dels punts de vacunació massius contra la Covid-19 i altres espais, com centres cívics, per adaptar l'estratègia de vaccinació al context actual. En aquest sentit, alguns dels punts que tancaran portes aquesta setmana són la Farga de l'Hospitalet de Llobregat i la Facultat de Geografia i Història de Barcelona.

Així, a Catalunya quedaran oberts 21 punts durant algunes setmanes més. Aquests es mantindran operatius amb la idea que els equips de vacunació es desplacin on faci falta per arribar a les persones que encara no han rebut el vaccí.

En aquest sentit, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat en una visita al punt de vacunació de La Farga que «la idea és que els centres d'atenció primària i els hospitals continuïn vacunant la població que atenen normalment».

Els equips de vacunació es desplaçaran a espais públics

Cabezas ha indicat que els equips de vacunació es desplaçaran en espais comunitaris, com centres comercials o mercats. «Encara ens queda molta feina per fer i intentarem que el percentatge de persones vacunades pugi el màxim possible», ha assenyalat una de les coordinadores del punt de vacunació de La Farga, la infermera Anna Bonilla.

Els espais que es mantinguin oberts també podran servir per administrar terceres dosis a la gent gran que no viu en residències o vacunar els infants quan s'autoritzin, ja que aquestes estratègies  encara no han rebut l'aval d'autoritats reguladores i diferents estaments.

Actualment, el 80,7% de la població major de 12 anys -la que pot rebre la vacuna en aquests moments- a Catalunya té la pauta completa. Els grups d'edat d'entre 20 a 34 anys fa algunes setmanes que estancats, amb poc més del 62% amb la pauta completa.

Els espais de vacunació per territoris

Segons ha explicat el Departament de Salut, a Barcelona es mantindran oberts la Fira de Barcelona i els altres punts poblacionals, excepte la Facultat de Geografia i Història, que tancarà l'1 d'octubre, i Sant Isidor. A l'àrea metropolitana tancaran tots els grans centres de vacunació, a excepció del Palau d'Esports de Granollers i algun altre centre més petit.

Pel que fa a la Catalunya Central, tanquen el Palau Firal de Manresa i el Recinte El Sucre de Vic, mentre que es mantindran oberts l'Hotel d'Entitats de Berga i l'Escorxador d'Igualada. Al Camp de Tarragona, els quatre punts de vacunació poblacionals romandran oberts. Pel que fa a les Terres de l'Ebre, es tancarà l'Auditori Municipal d'Amposta.

El Pavelló Onze de Setembre es mantindrà obert a Lleida, mentre que la resta estan tancant-se durant aquests dies. A Girona, romandran operatius el Mas Enlaire de Blanes i la Fàbrica Llobet Gurí de Calella, mentre que altres continuaran per a segones dosis i la resta tancaran, com el Palau Firal de Girona. A l'Alt Pirineu i l'Aran, es mantindrà el Centre de Joenessa Antara de Vielha.

La majoria dels no vacunats no ho veuen necessari o tenen por als efectes adversos

Una enquesta realitzada pel Departament de Salut a unes 15.000 persones d'entre 20 i 40 anys que encara no han rebut la primera dosi, gairebé la meitat van respondre que no veuen necessari vacunar-se contra la Covid-19, mentre que un 27% dels enquestats va explicar que tenien por als possibles efectes adversos del vaccí.

En aquest sentit, la secretària de Salut Pública ha insistit en la importància de la vacuna i ha indicat que de les 450 persones ingressades a planta als hospitals catalans, una quarantena tenen entre 20 i 40 anys, el 94% de les quals no s'havia vacunat. Pel que fa a les UCI, hi ha 146 persones ingressades, 9 de les quals en aquesta franja d'edat i 8 no estaven vacunades.