Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona somrient amb les mans a la cara davant d'un fons de monedes.

Sí, hi ha una moneda de 2 euros que es ven per un dineral i no et creuràs el perquè

Aquesta moneda lituana de 2 euros que et podria fer guanyar una bona suma de diners

Si mai t'has trobat una moneda de 2 euros i l'has guardada com qualsevol altra, potser vols revisar-la amb més detall.

Al fascinant món del col·leccionisme numismàtic, algunes monedes poden valer molt més que el seu valor nominal. Un exemple sorprenent és una moneda de 2 euros encunyada el 2021 a Lituània, dedicada a la Reserva Natural de Zuvintas, que actualment es ven per la impressionant suma de 2.000 euros.

Imatge de fons de diverses monedes d?euro i una altra imatge d?una dona sorpresa
Al món de la numismàtica, una moneda de 2 euros pot transformar-se en un valuós tresor | Claudiodivizia, Pexels

La raó darrere d'aquest valor elevat és un error de fabricació que ha convertit aquesta moneda en un cobejat objecte de col·lecció.

Un error que val el seu pes en or (o en euros)

El 2021, Lituània va emetre una sèrie especial de monedes de 2 euros per commemorar la Reserva Natural de Zuvintas, un lloc de gran importància ecològica al país.

Tot i això, dels milers d'exemplars encunyats, 500 van sortir amb un error de fabricació que els distingeix de la resta. Aquest error ha disparat el valor d'aquestes monedes al mercat numismàtic.

Muntatge de les dues cares de la moneda de 2 euros de Lituània (2021)
Aquesta és la moneda lituana de 2 euros que et pot fer guanyar un dineral | Chonesstock, Tododisca, Skitterphoto de Pexels

Quin és l'error?

L'error en qüestió rau en una imperfecció en el disseny de la moneda. Originalment, el Banc Central de Lituània tenia la intenció de gravar a la vora de les monedes la frase en letó 'Dievs, sveti, latviju', que significa 'Déu beneeixi Letònia'.

Tot i això, a causa d'un error, 500 d'aquestes monedes de dos euros han estat encunyades amb la inscripció 'Laisvé, Vienybé, Gerové', que es tradueix com a 'llibertat, unitat, benestar'.

Com identificar una moneda valuosa

Si creus que pots tenir una d'aquestes monedes rares, hi ha alguns passos que pots seguir per verificar-ne l'autenticitat i el valor. Primer has d'examinar la moneda detingudament. Busca qualsevol inconsistència en el disseny, com ara detalls desalineats o errors en els gravats.

Imatge de fons de diverses monedes d?euros i una altra imatge d?una dona amb gest de sorpresa
Quan revisis les teves monedes de 2 euros, presta atenció als detalls | Claudiodivizia, Getty Images

També és important consultar amb un expert. Porta la moneda a un numismàtic professional per a una avaluació. Ells poden confirmar si es tracta d'una peça amb error de fabricació.

A més, pots utilitzar recursos en línia i fòrums de col·leccionistes per comparar la teva moneda amb altres i obtenir més informació sobre el seu valor.

La numismàtica ha guanyat una popularitat considerable en els darrers anys. Els col·leccionistes estan sempre a la caça de peces rares, i els errors de fabricació són especialment valuosos perquè són únics i difícils de trobar. Aquesta raresa és precisament allò que impulsa el preu de la moneda de 2 euros de Lituània als 2.000 euros.

Segons els experts, els errors de fabricació no només augmenten el valor d'una moneda, sinó que també expliquen una història fascinant de com es produeixen aquestes peces. Les monedes amb errors són vistes com a joies rares al món numismàtic, i els col·leccionistes estan disposats a pagar sumes significatives per afegir-les a les seves col·leccions.