Bloc de pisos

La hipoteca que més et convé si busques casa i no vols pagar interessos innecessaris

Les persones interessades a demanar una hipoteca miren amb atenció les pujades d'interès

Amb la pujada de la inflació i el cop recent dels bancs americans, el Banc Central Europeu (BCE) és el principal sector que té la mirada fixa en els preus dels habitatges. La ciutadania últimament analitza detalladament els interessos abans de sol·licitar un préstec hipotecari a una entitat financera per adquirir una casa o un pis.

Després de la pujada els tipus quatre vegades durant l'any 2022, la institució econòmica d'Europa va decidir elevar el tipus d'interès el febrer de 2023 a 50 punts bàsics. Per això, ara trobem que el tipus d'interès per a les operacions de refinançament se situa en el 3 %, mentre que la taxa de dipòsit arriba al 2,50 % i la de facilitat de préstec, al 3,25 %.

Tot i això, s'espera que aquesta pujada impulsada per la institució europea econòmica, a les mans de Christine Lagarde, no sigui l'única que vegem aquest any. Una de les raons amb més pes és la inflació que estem vivint des de l'esclat de la guerra a Ucraïna. Des del BCE pretenen continuar augmentant els tipus d'interès perquè l'economia dels 27 països sobrevisqui.

Fins ara, Christine Lagarde ha demostrat que «augmentar els tipus d'interès uns altres 50 punts bàsics més en la seva pròxima reunió de política monetària» és una decisió que reflectiria la pujada de la taxa fins al 3,50 %, i així es farà un seguiment de l'evolució futura de la política.

Imatge de dues persones comprant una casa
La institució econòmica d'Europa va decidir elevar el tipus d'interès el febrer de 2023 a 50 punts bàsics. | GETTY IMAGES

Quina hipoteca m'ofereix més competència?

Amb aquesta mesura, les persones s'estan informant sobre els tipus d'interès, si cal tornar una hipoteca o sobre la qüestió de contractar-ne una pròximament. Tanmateix, el sector més preocupat per l'evolució d'aquest mercat són aquells amb una conjuntura econòmica, ja que tenen un préstec hipotecari a tipus variable.

Mentre que, en una hipoteca fixa, la quota que s'ha de pagar és sempre la mateixa, la hipoteca variable està subjecta a canvis de l'índex a què està referenciada, habitualment l'euríbor a un any.

Segons les dades publicades pel IV Baròmetre d'hipoteques de l'Associació d'Usuaris Financers (ASUFIN), l'interès mitjà de les hipoteques, tant fixes com variables, s'ha disparat fins al 4,67 %. És així com s'ha aconseguit doblar la xifra registrada l'any anterior, el 2022, amb el 2,76 %. Així mateix, en el cas dels préstecs amb vinculacions, l'interès ha passat del 2,32 % al 4,29 %. Aquest escenari que estem vivint ara, fortament marcat per les pujades constants de tipus d'interès, ha trencat amb força el nou model d'hipoteca mixta, assenyala l'associació de consumidors.

Al llarg de l'anàlisi, s'ha posat el focus a les hipoteques inverses, una opció adreçada als jubilats que tenen un immoble en propietat, a través de la qual poden obtenir un import econòmic sense perdre la titularitat de l'immoble. En qualsevol cas, aquesta part de la població podrà optar a tornar el deute i conservar la propietat o saldar el préstec i lliurar l'habitatge.

Tot i això, els consumidors han mostrat una reculada en la intenció d'hipotecar-se amb l'actual circumstància econòmica, a causa de la incertesa sobre la pujada de l'euríbor i amb un mercat d'hipoteques més cares.

Tanmateix, el fre a la sol·licitud d'hipoteques és més notable en l'habitatge habitual que en altres tipologies, com ara l'adquisició d'habitatge per a inversió. No obstant això, l'habitatge com a inversió guanya posicions i passa de representar el 22 % de les preferències a l'hora de contractar una hipoteca l'any passat a copar ara el 49 %. El primer habitatge habitual representava un 65 % l'exercici anterior i ara es queda en un 26 % de les preferències.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!