Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.

Hisenda avisa de qui tindrà un plus de 1.000 € en les nòmines de 2023

La decisió d'Hisenda d'ajudar els treballadors amb salaris més baixos

Els treballadors amb uns sous més baixos es veuran beneficiats d'una de les últimes mesures del Govern espanyol. Al llarg del pròxim exercici, comptaran amb un plus de 1.000 euros a l'any que es deixarà notar a les seves nòmines.

Perquè no es produeixi una bretxa fiscal, portaran a terme un ajust tècnic a les nòmines de 250.000 persones. A Hisenda s'han encarregat de canviar la taula de retencions per al 2023. Això implicarà que es rebaixi la quantitat retinguda a les nòmines d'entre 22.000 i 35.000 euros.

Això sí, només podran gaudir d'aquest avantatge els professionals que es trobin en aquesta franja. També cal que la renda no superi els 1.500 euros a l'any.

Altres persones que podran aprofitar aquests beneficis són els contribuents sense dret a les reduccions per a famílies monoparentals. L'estimació que es fa des de l'Executiu és que beneficiï unes 250.000 persones. Són les que es troben a qualsevol d'aquests dos estats.

Quin és l'objectiu d'Hisenda?

Amb aquesta mesura, el propòsit d'Hisenda és clar. No volen que el treballador que percebi 22.100 euros aboni el mateix IRPF que el que n'ingressi 34.000.

Posen, a més, l'exemple del contribuent que guanyés anualment 22.001 euros. Hauria de fer front al pagament de 2.303,22 euros a l'Agència Tributària. Si guanyés 100 euros menys a l'any, la retenció pujaria als 1.184 euros.

Imatge d'una dona recollint diners a través de les finestretes del banc
A Hisenda tracten de ser justos amb qui ingressa menys. | Getty Images
 

Des del Ministeri assenyalen que «un euro d'increment de renda pujaria la retenció que cal aplicar en 1.177,22 euros». Insisteixen que això no és una rebaixa fiscal. Afegeixen que aquesta modificació pretén «evitar els errors de salt que es produeixen en un tram específic i per a situacions familiars concretes».

Amb aquesta novetat, el treballador que guanyi 22.001 euros patirà una retenció de 1.186,57 euros. Amb això busquen donar resposta a una possible injustícia fiscal. Temen, a més, que es disparessin les estratègies fiscals per evitar abonar la quantitat extra a assumir.

Aquest plus anirà disminuint a mesura que ens apropem més a les nòmines de 35.000 euros anuals. Però no tot serien bones notícies, ja que aquesta decisió també repercutirà d'alguna manera a la butxaca del contribuent.

Pel que sembla, aquest ajustament es produirà el 2024 i és possible que sigui reclamat per l'Agència Tributària en fer la declaració de la renda. Per tant, no acabarà sent tan rendible com havíem pensat inicialment.

Quin és el salari mitjà dels treballadors

Fa poc, es coneixia el salari mitjà dels treballadors del nostre país. Segons les dades aportades per Hisenda, el 2021 pujaven de mitjana als 28.302 euros. Això implica un increment de l'1,3% respecte a les xifres de l'exercici anterior, on totes les economies es van veure afectades per la pandèmia.

Foto dels peus d'un escombriaire recollint amb una escombra les fulles del terra.
Un treballador que guanyi per sota de 22.000 euros patirà una retenció menor per part d'Hisenda. | Getty Images
 

Per dur a terme aquest estudi no es van tenir en compte les dades del País Basc i la Comunitat Foral de Navarra. Totes dues disposen d'hisenda pròpia i la gestió d'impostos és totalment diferent de la de la resta de territoris de l'Estat.

En qualsevol cas, l'increment és inferior a la inflació registrada el 2021, que va ser del 3,1%. Això sí, cal aclarir que només un terç dels assalariats perceben més que el salari mitjà.

Els millors sous els trobem tant a la Comunitat de Madrid com a Catalunya. Al primer territori, els sous mitjans arriben a 33.843 euros, davant els 30.719 de Catalunya. A l'altra banda de la balança hi ha Extremadura.

Va ser la comunitat amb menys volum d'ingressos en conformar-se amb 23.787 euros. La diferència amb què més va ingressar va arribar fins als 10.000 euros.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp