Hisenda ha comunicat formalment al Govern la retirada de la supervisió econòmica i financera extraordinària que l'Estat aplicava a Catalunya des del desembre de l'any 2015. La comissió delegada del govern per a assumptes econòmics (CDGAE), depenent del ministeri de Maria Jesús Montero, ha informat de la decisió, que implica que ja no s'hagin de fer certificats de despesa ni oferir informació addicional sobre la comptabilitat de la Generalitat i del seu sector públic.
Pel Govern, aquest control era «discriminatori i injustificat», ja que l'executiu ha fet «una gestió acurada, eficaç i eficient de les finances públiques». «La supervisió específica per a Catalunya no se sustenta en cap argument tècnic o econòmic», ha dit l'executiu català. La retirada de la supervisió forma part de l'acord d'ERC amb el govern espanyol per aprovar els pressupostos del 2021. La decisió d'aixecar la supervisió s'ha aprovat en una reunió d'Hisenda aquest divendres i entrarà en vigor un cop es publiqui al BOE, previsiblement dissabte.
Sánchez es posiciona sobre l'actuació d'Hisenda amb el rei emèrit
En un altre ordre de coses, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest divendres l'actuació de l'Agència Tributària en el cas del rei emèrit, Joan Carles de Borbó. Segons Sánchez, l'Agència Tributària «està actuant lògicament d'acord a la confidencialitat dels contribuents es diguin com es diguin». En aquest marc ha volgut rebatre les afirmacions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va afirmat respecte a aquest cas que «no tots som iguals davant la llei». Segons Sánchez, contràriament al que va dir Ayuso, Joan Carles de Borbó «té els mateixos drets i obligacions que la resta dels ciutadans, sobretot les fiscals».
Sánchez no ha volgut abordar la possibilitat que el rei emèrit torni a l'Estat. Aquesta, ha dit, és una pregunta per a la Casa Reial. En tot cas ha volgut defensar la «presumpció d'innocència» de Joan Carles de Borbó, ha recordat que ara per ara no té oberta cap causa judicial i ha provat de desvincular la seva actuació de la institució de la monarquia, perquè «jutgem persones, no institucions». «No es jutja la Corona, sinó a l'anterior cap de l'Estat, com no es jutja al Parlament sinó a un parlamentari, i no es jutja el poder judicial, sinó a un jutge».