Imatge d'un bloc de pisos

Hisenda envia un avís molt directe a les persones que facin reformes a casa

L'Agència Tributària vol reforçar la vigilància per evitar el frau fiscal i l'economia submergida

Aquest dilluns va entrar en vigor el Pla de Control Tributari 2023, amb una sèrie de mesures per millorar l'eficàcia de l'administració. Hisenda ha anunciat diverses novetats, entre les quals hi ha els nous mecanismes de control. Sector com el de les reformes a la llar estan sota la lupa.

L'objectiu de l'Agència Tributària és evitar els fraus i l'economia submergida. Per això augmentarà les inspeccions i es reforçarà la vigilància sobre aquelles activitats que més irregularitats acumulen. Durant aquest any multiplicarà les visites a aquests negocis susceptibles de frau.

Segons ha anunciat l'agència, posarà una atenció especial en les activitats relacionades amb la construcció, la rehabilitació i les reformes d'immobles. A més, ha anunciat altres novetats com l'impost a grans fortunes i la vigilància a criptomonedes. Això és tot el que has de saber.

Els sectors sota el punt de mira

Aquest 2023 Hisenda elevarà el control sobre sectors i negocis amb alt risc d'economia submergida. Segons explica el Govern mateix, «s'impulsaran les tradicionals visites o pentinats fiscals en relació amb múltiples sectors». Però amb un enfocament especial en la construcció, la rehabilitació i les reformes.

Façana d'un edifici residencial
Alerta pel sector de les reformes a casa | iStockPhoto (Grand Warszawski)

A més, «també es desplegaran plans específics enfocats a la identificació de les eines de programari de gestió i comptabilitat utilitzades per comerços i empreses». Augmentaran les inspeccions a les multinacionals. L'objectiu és evitar la incorrecta fixació dels preus en les operacions.

Això darrer es farà de manera coordinada «amb inspeccions conjuntes amb altres agències tributàries a escala internacional». Es posarà el focus en aquells que es beneficiïn de la baixa fiscalitat d'alguns territoris de manera irregular. Una altra de les novetats és el control sobre la renda de no resident.

Més control als no residents

Hisenda impulsarà el control sobre ciutadans residents a Espanya que declaren les seves rendes a través de l'impost sobre la renda de no residents. Alguns ho fan així per rebaixar indegudament la factura fiscal. El Govern vol posar fi a aquesta mena de pràctiques reforçant la vigilància.

L'administració vol evitar els casos de simulació de residència a comunitats autònomes diferents de la real. La intenció és posar fi a aquestes pràctiques que no tenen cap altre objectiu que beneficiar-se d'una fiscalitat més baixa. A més, Hisenda gestionarà els dos nous impostos que entren en vigor.

Es tracta de l'impost a la banca i les energètiques i el gravamen a les grans fortunes. L'Agència Tributària assumeix les competències de gestió, comprovació i recaptació d'aquests dos impostos. En altre ordre de coses, s'impulsaran noves mesures per millorar la claredat i la transparència.

Compte a no declarants i deutors

L'Agència Tributària emetrà un text on detallarà els serveis que presta i els canals d'assistència. Estrenarà a més una nova aplicació de cita prèvia a la seu electrònica amb un llenguatge més senzill. Un altre objectiu és millorar l'atenció a la gent gran, víctimes de la bretxa digital.

Sobre la prevenció del frau, l'administració vol reduir el nombre de persones que no declaren Hisenda amb campanyes d'avís més intensives. Es preveu revisar els procediments sancionadors en els casos que no hi hagi perjudici per a Hisenda. I es vigilarà més de prop els deutors.

El Govern vol reforçar també els controls sobre el sector de les criptomonedes i els pagaments virtuals. Tractaran de localitzar actius de criptomonedes susceptibles d'embargament. I obtenir informació sobre pagaments digitals mitjançant entitats o aplicacions amb seu a l'estranger.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!