Comptar amb un vehicle propi comporta una gran responsabilitat: passar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Tot i que és un tràmit popularment conegut, són molts els dubtes que es repeteixen entre els conductors. ¡Ha arribat el moment d'aclarir-les totes!
Les “multes” de la ITV: preguntes més freqüents
La Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) és un tràmit pel qual han de passar tots els conductors amb cotxe propi. Però, coneixen els usuaris les "multes" que van de la mà?
Estar al corrent i evitar els errors més comuns pot ser de gran ajuda per esquivar multes i, el que és més important, ensurts al volant. És per això que la Policia Local de Chipiona ha volgut resoldre algunes de les qüestions més repetides entre els usuaris.
Em multen per circular sense passar la ITV?
La ITV és un tràmit obligatori i cap vehicle no queda exempt de passar-hi. Així mateix, la Policia Local ha aprofitat per recordar als usuaris que està totalment prohibit circular sense haver passat la inspecció.
Aquesta infracció es considera greu i comporta una multa de 200 euros. En cas de circular amb un vehicle que, després d'haver fet la prova, no l'ha superada, la sanció puja fins als 500 euros.
Si el meu vehicle està estacionat, també em poden multar?
Sí. Tal com afirma la Policia Local de Chipiona, hi ha la possibilitat de rebre una multa per no haver passat la ITV, malgrat que el cotxe estigui estacionat.
Em poden sancionar, si tinc cita demanada per passar la ITV?
La normativa és clara: els vehicles que no hagin passat o superat la ITV tenen terminantment prohibida la circulació. Així, en cas de tenir cita per anar a la revisió, el criteri és el mateix.
Segons ratifiquen els agents, és totalment denunciable: «Pensa que tenir cita per anar al metge no garanteix estar sa». De la mateixa manera, especifiquen comentar-ho a la Policia en cas de ser aturat.
Si em multen per això, puc presentar-hi al·legacions?
Si heu rebut una multa per conduir un cotxe sense vigència de camí a anar a passar la ITV, no teniu dret a al·legar contra la denúncia. Tot i comptar amb els documents que confirmen la cita prèvia, aquests no són vàlids.
«A la Prefectura Provincial de Trànsit comprovaran que no tenies la ITV passada en el moment de la denúncia, desestimaran les teves al·legacions i perdràs la possibilitat de pagar la denúncia amb la bonificació del 50%», detalla la Policia Local.
Quin temps tinc per abonar la multa?
Quan reps una multa i se't notifica 'in situ', comença el compte enrere. Tindràs un termini de 20 dies per abonar la sanció amb bonificació del 50%. Així mateix, no us arribarà cap avís per correu, atès que ja se us haurà informat de la infracció en el moment.
Quan s'acaba el termini per passar la ITV?
Una altra de les preguntes més recurrents té a veure amb la vigència de la ITV. Al mateix adhesiu que s'atorga a tots els vehicles s'indica el mes en què caduca. Això no vol dir, però, que el seu venciment coincideixi sempre amb l'últim dia. Segons aclareixen els agents, el termini caduca quan s'indica a la targeta ITV.
Què passa si he anat a la ITV i el resultat ha estat “desfavorable”?
En cas de detectar “fallades lleus”, tens permís per circular amb el cotxe cap a un taller i tornar a la ITV, en un termini mínim de dos mesos. Si en aquest temps utilitzes el vehicle per a altres desplaçaments, et podria caure una multa de 200 euros per conduir amb la inspecció caducada.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!