Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Policia nacional

Les paraules boniques que han posat en alerta la policia: «Volen estafar-te»

Caure en aquestes estafes pot ser més fàcil del que imaginem

Nova alerta per estafa cibernètica a Espanya. La Policia Nacional ha avisat del mètode que usen els estafadors per enganyar els usuaris. Aquesta vegada, els ciberdelinqüents utilitzen el reclam de les inversions per aconseguir grans quantitats de diners.

Segons detalla l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI), aquests darrers dies s'han detectat un elevat nombre d'estafes referents a les inversions. Els estafadors sedueixen les víctimes oferint-los uns beneficis molt alts a canvi d'una petita inversió de diners. Pista: no funciona.

En això consisteix l'estafa: no piquis

Per dur a terme el seu pla, els estafadors utilitzen diverses vies de contacte, com fòrums, grups, canals de xat, xarxes socials i fins i tot anuncis publicitaris. Aquest ampli ventall de possibilitats també eleva el risc de caure a les estafes, ja que els usuaris que vulguin informar-se sobre aquest tipus de pràctiques poden acabar picant-hi. Quan això passa, es posa en marxa el veritable pla.

Un cop els usuaris han caigut al parany, es posa en funcionament la segona part del pla. Tal com recull l'OSI, en molts dels casos s'intenta convèncer l'usuari perquè inverteixi diners, normalment en concepte de criptomonedes.

Així mateix, els ciberdelinqüents procedeixen a demanar dades personals, com ara el DNI o el número del compte bancari. Tot i que es tracta d'una informació que normalment aixeca sospites, en aquest cas passa totalment el contrari: al món de les inversions, és una situació normal i lògica.

Ordinador
Els estafadors utilitzen diverses vies de contacte, com fòrums, grups, canals de xat, xarxes socials i fins i tot anuncis publicitaris | GETTY IMAGES

Per guanyar-se encara més la confiança de la seva víctima, un cop ha efectuat la primera inversió, els estafadors mantenen el contacte amb ella. Així doncs, li criden per notificar-li sobre el suposat estat de les seves inversions que, sorpresa: no augmenten.

En una d'aquestes trucades, els ciberdelinqüents aprofiten per advertir l'usuari que la sentència es troba en la quantitat invertida. En aquest sentit, us animen a invertir més diners a la plataforma amb l'objectiu d'incrementar el suposat futur benefici.

Què passa amb els diners invertits?

Fins aquest punt, tot pot semblar una bona idea, ja que no hi ha cap factor que faci sospitar la víctima que està sent estafada. Això no obstant, l'assumpte canvia quan aquesta vol retirar la suposada quantia guanyada o recuperar la seva inversió inicial: no ho podrà fer.

Segons detalla l'OSI, l'usuari es trobarà que li han bloquejat l'accés a la web. Amb això, li serà impossible recuperar els diners perduts. També es pot donar el cas que us facin pagar un elevat import monetari en concepte d'interessos o, fins i tot, demaneu el registre a un “compte premium” de pagament.

Com es poden detectar plataformes d'inversions fraudulentes?

Cada vegada hi ha més persones interessades a iniciar-se al món de les inversions. Tot i això, no és tan fàcil com aparenta ser i els ciberdelinqüents s'aprofiten del desconeixement dels usuaris per dur a terme els seus fraus.

Imatge d'un home fent servir l'ordinador
Les estafes per internet són molt habituals | GETTY IMAGES

Per això, és fonamental fer una investigació prèvia i contrastar la informació abans de realitzar qualsevol operació a la primera plataforma en línia que se'ns presenti. En aquest sentit, l'OSI ha compartit algunes pautes que us poden ajudar a detectar pàgines web fraudulentes.

1. Reclams cridaners

Per cridar l'atenció dels usuaris, utilitzen reclams cridaners. Per exemple, solen prometre guanys de manera ràpida amb inversions molt baixes i unes rendibilitats per sobre de la mitjana.

De vegades, també utilitzen ganxos al mateix anunci: parlen d'una oferta especial per temps limitat o per a nous usuaris. Tanmateix, per molt suculenta que pugui arribar a ser, no t'has de deixar portar per ella.

2. Termes complexos i manca d'informació

Segons detalla l'OSI, en aquestes plataformes fraudulentes se solen fer servir termes complexos per enganyar els usuaris. Així mateix, no acostumen a tenir informació i dades addicionals.

3. Imatge de personatges públics

Per guanyar més credibilitat a les pàgines, solen utilitzar la imatge de personatges coneguts i mitjans de comunicació.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!