Imatge d'arxiu d'unes monedes

La Hisenda espanyola es frega les mans: Recaptarà 132 milions d'euros de l'impost de successions català

La Generalitat ha augmentat la taxa aquest any

La Hisenda espanyola recaptarà prop de 132 milions d'euros catalans gràcies a l'Impost de Successions i Donacions (ISD). Tal com detalla Voz Populi, la recaptació estatal serà major l'any 2021 a causa de l'augment d'aquest impost a Catalunya, tot i la disminució en altres comunitats autònomes com ara Galícia. De fet, en els darrers anys s'ha estès arreu d'Espanya la tendència de rebaixar aquest impost perquè existeix una competència ferotge entre comunitats autònomes per bonificar i alleugerar la càrrega fiscal d'aquest impost als territoris.

Malgrat això, en el cas de Catalunya es va aprovar un fort augment de l'impost de successions en els darrers pressupostos de la Generalitat. Aquesta era una de les peticions d'En Comú Podem per donar el vistiplau als comptes catalans el passat mes de maig. Concretament, es va aprovar l'augment de la quota de l'impost i del tipus impositiu, que compren un 57% d'increment per les herències o donacions més altes (de més de 5 milions) fins a increments de fins al 700%, per quantitats superiors als 500.000 euros.

D'aquesta manera, el ministeri dirigit per María Jesús Montero canviarà la dinàmica negativa dels darrers dos anys amb una caiguda sostinguda dels ingressos fiscals d'aquest impost. D'altra banda, cal destacar que el ministeri s'ha vist obligat a posposar l'objectiu d'establir de manera homogènia l'Impost de Successions i Donacions i l'Impost de Patrimoni en tot el territori nacional.

La modificació es realitzarà quan l'executiu reprengui la reforma del sistema de finançament de les comunitats, que es començarà a plantejar quan Espanya iniciï la recuperació econòmica. Per tot plegat, caldran molts mesos per poder presenciar aquests nous moviments.

 

Una nova enquesta electoral situa el PSOE governant amb l'actual majoria

Bones notícies per a l'actual govern espanyol. Un estudi demoscòpic publicat aquest dilluns per La Razón i elaborat per NC Report situa el partit liderat per Pedro Sánchez al capdavant del govern espanyol i amb l'actual majoria en unes futures eleccions. L'enquesta li dona el 27% dels vots i una forquilla d'entre 114 i 115 diputats, entre cinc i sis menys que a les eleccions del 10 de novembre de 2019.

Per darrere, el PP segueix una línia ascendent. Els populars obtindrien el 23,6% dels vots i 98-99 diputats, una desena més que fa un any, als comicis. Amb tot, el bloc de la dreta no sumaria. Vox s'estanca —53-54 diputats, 1 o 2 més que els actuals—, tot i que es consolida com a tercera força; mentre que C's no es recuperaria de la patacada i es mantindria amb 9-10 diputats, podent encara perdre'n un respecte al 2019.

D'altra banda, Unides Podem es manté com a quarta força, però perd escons: passa dels 35 actuals a 27-28 a l'enquesta. Tot i això,l'acord de govern entre els socialistes i Podem podria reeditar-se gràcies a la consolidació dels partits que van donar-hi suport al Congrés dels Diputats. ERC mantindria els 15 escons i JxCat podria passar dels 8 actuals als 9-10. El PNB i Bildu es mantindrien amb 6 i 5 escons, respectivament.