Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda amb una altra imatge d'un bitllet de 200 euros i dues emoticones, una interrogant i una cartera amb bitllets

Hisenda llança un avís a tots els que van rebre el xec anticrisi de 200 euros

Els beneficiaris d'aquest ajut hauran de retre comptes i considerar aquests diners a l'hora de fer la renda

El Govern va oferir una ajuda de 200 euros a aquells amb nivells baixos d'ingressos i patrimoni. La prestació va tenir 2 fases, una el 2022 i una altra el 2023, però l'executiu va decidir no prorrogar-la aquest any perquè no es compleixin les expectatives. La segona entrega d'aquest xec esperava uns 6 milions de beneficiaris, però només la van sol·licitar 1,6 milions de persones.

Aquest ajut es va atorgar a treballadors per compte propi, autònoms o aturats. Tot i això, aquestes persones hauran d'incloure aquests ingressos en la declaració de la Renda, la campanya de la qual arrenca el pròxim 3 d'abril.

L'Agència Tributària ha aclarit que aquest ajut de 200 euros s'ha de declarar a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) de l'exercici en què es va cobrar. El fisc el considera un guany patrimonial a integrar a la Base Imposable General de l'impost.

Quina casella cal emplenar a la declaració de la Renda?

A l'hora de completar la renda, els contribuents que hagin percebut l'ajuda han de completar la casella 0356. Està designada com a "ajuda de 200 euros per a persones físiques de baix nivell d'ingressos i patrimoni". Això es troba dins de l'apartat 'F1 Guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials'.

No obstant això, l'Agència Tributària és contundent amb els beneficiaris, que han de complir les condicions recollides al Reial Decret Llei 11/2022. Per tant, les persones que no segueixin els criteris establerts han de reemborsar els 200 euros en presentar la Declaració d'IRPF corresponent a l'exercici 2023.

En aquests casos, es facilitarà un formulari electrònic durant la campanya de la Renda, que va del 3 d'abril fins a l'1 de juliol de 2024. El reintegrament es podrà dur a terme a través de la Seu electrònica de l'Agència Tributària.

No tothom podia tenir accés a aquest xec anticrisi. Els ingressos dels sol·licitants havien de ser inferiors als 27.000 euros anuals, i el patrimoni no podia superar els 75.000 euros. Aquests límits es calculen de manera conjunta amb el cònjuge o parella de fet.

També amb altres persones que puguin influir en la declaració, com descendents o ascendents que visquin al mateix domicili. En resum, encara que l'ajuda de 200 euros hagi estat un gran suport per a moltes famílies en temps difícils, Hisenda exigeix retre comptes.