Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.

Hisenda es prepara per cobrar un nou impost a milers de catalans

El nou impost que prepara el govern afectarà empreses i també autònoms

Hisenda és a les portes de prendre una decisió que afectarà milers de catalans. Es tracta d'un nou impost que fins ara no estavem obligats a pagar, però que a partir d'ara s'haurà de començar a assumir. Almenys així ho ha transmès el govern espanyol a Brussel·les.

Des de fa mesos, el Ministeri d'Hisenda, liderat per Maria Jesús Montero, treballa en una sèrie de noves mesures sobre els impostos de Matriculació i Circulació. El mes de març passat, sense anar més lluny, es va traslladar a la Comissió Europea les línies mestres de la reforma verda. Es tracta de solucions plantejades per aconseguir un tercer paquet d'ajudes per valor de 6.000 milions procedents dels fons europeus.

Hisenda ha intentat portar aquest assumpte amb certa discreció, conscients —evidentment— del gran enrenou que generaria. A l'informe que es va enviar a Brussel·les s'avancen les mesures d'Espanya sobre aquests canvis que portaran a terme. Afectaran en gran mesura l'impost de Matriculació i el de Circulació d'una sèrie de vehicles, segons l'ABC .

Imatge de cotxes circulant per l'autopista
El nou impost de matriculació, sobre la taula. | Getty Images

L'impost de matriculació, a tots els vehicles

El govern posa sobre la taula la possibilitat de modificar l'impost de matriculació a l'Estat espanyol. En altres paraules: l'impost seria més car del que és ara. I ho farien amb una doble intenció. D'una banda serviria per donar valor a la política ambiental, però també tindria una finalitat recaptatòria.

En aquest cas, les grans beneficiades serien les comunitats autònomes, que són els que ingressen aquest impost. A l'informe presentat a les autoritats europees es remarcava l'escàs valor que tenia aquest tribut per a les arques públiques. Sobretot, si es comparava amb les xifres d'altres països.

El 2021 van aconseguir recaptar-hi 468 milions d'euros. Però els experts estimen que se'n podria obtenir una quantitat superior als 2.000 milions. Per això, la proposta d'Hisenda passa per suprimir totes les exempcions en aquells casos en què no s'apreciïn criteris ambientals.

Què provocaria la mesura del govern?

Tot això implicaria que una sèrie de col·lectius deixarien de gaudir aquests avantatges fiscals. Entre aquests hi trobem el sector del taxi, les companyies de lloguer de cotxes, autoescoles o les empreses d'atenció a la carretera. Fins ara, s'estalviaven el pagament de l'impost de Matriculació.

Es desconeix si aquesta nova mesura també acabarà amb l'exempció de què es beneficien els vehicles poc contaminants. El director del Servei d'Estudis del Registre d'Assessors Fiscals (REAF) Rubén Gimeno veu amb bons ulls aquesta postura.

Considera que «seria una manera d'actualitzar la norma als nostres temps». Entén que «les exempcions que existeixen actualment no tenen gaire sentit». Sobretot quan hi ha un gran interès per estimular la venda de «cotxes elèctrics que no contaminen».

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

No només afectarà els cotxes

En un primer moment semblaria que els únics damnificats serien els cotxes. Però el pagament d'aquest tribut afectarà també la matriculació d'aeronaus i embarcacions. Les que es dedicaven a la pràctica esportiva o al lloguer estaven exemptes d'abonar aquesta taxa.

El mateix passava amb les aeronaus que es destinaven a l'arrendament a companyies aèries o que eren comprades per les administracions. Es donaria la curiositat, amb tot això, que el Falcon del president Sánchez, també s'hi veuria afectat.