Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.

Els 2 milions de pensionistes que poden demanar el complement de fins a 11.000 €

Es tracta d'un extra que podran sol·licitar els pensionistes que guanyin menys

Hi ha una sèrie de pensionistes que poden sol·licitar un complement a les seves pagues, que arriba a assolir els 11.000 euros. En concret, aquesta solució es presenta com una alternativa molt interessant per a una mica més de 2 milions de persones. És una xifra considerable si tenim en compte que a l'Estat espanyol hi ha al voltant de 9 milions de pensionistes.

Està pensada per a aquells que no arriben a percebre la quantia mínima de la pensió que estableix l'Estat. Aquesta ajuda que ofereix la Seguretat Social serviria de complement per arribar a assolir la paga més baixa.

Se sumaria així a la pensió contributiva que rebés el ciutadà. És possible sol·licitar-la en una sèrie de casos, siguin per a pensions de jubilació, viduïtat, orfandat, incapacitat permanent o en favor de familiars.

Quants pensionistes es beneficien del complement

El gener d'aquest any hi havia 2.177.222 pensionistes que van recórrer a aquesta ajuda. Així ho recullen les dades facilitades pel Ministeri de Treball i que recull el portal Noticias Trabajo. Aquestes xifres indiquen que se'n van beneficiar el 24% del total de pensionistes.

Com també hi ha jubilats que guanyen més de 3.000 euros, 1 de cada 4 pensionistes perceben menys del que fixa la legislació. Aquest complement està regulat per la Llei General de la Seguretat Social a l'article 59.1 del Reial decret legislatiu 8/2015. Es tracta d'un plus pensat per incrementar la pensió dels que cobrin menys del mínim i que no tenen altres ingressos.

Imatge d'un home comptant diners
Aquesta ajuda serveix de complement de les pensions més baixes. | Getty Images

Què cal per percebre aquest complement?

Aquesta ajuda està pensada per als pensionistes amb menys recursos econòmics. Per accedir-hi caldrà complir una sèrie de requisits. En primer lloc, has de ser beneficiari d'una paga contributiva. A més, la quantia ha d'estar per sota de l'import mínim que es recull als pressupostos de l'Estat.

A això s'uneix al fet que no pots percebre rendiments del treball, del capital, guanys patrimonials o prestacions de l'estranger que superin un límit. No poden superar els 8.614 euros. Finalment se't reclamarà que tinguis la teva residència fixada al país.

Els que compleixin aquestes condicions tindran la possibilitat de reclamar el complement des de l'instant en què s'aprova la pensió. També es pot demanar una vegada que ja estiguem cobrant la paga contributiva, però només tindria un caràcter retroactiu de tres mesos.

Quant de temps dura aquesta ajuda

L'import de l'ajuda variarà segons la pensió contributiva a què complementarà. La Seguretat Social s'encarregarà de fer els càlculs. Sumarà tots els ingressos anuals del sol·licitant i la quantitat que li falti per arribar a la mínima serà allò que li ingressin.

Foto de diversos bitllets d'euro.
Aquest complement arribarà a dos milions de pensionistes. | Arxiu
 

En cas d'un treballador que percebi 7.200 euros per una pensió d'incapacitat permanent i 2.000 per altres rendiments, sumaria 9.200 euros. La quantitat mínima d'una pensió per incapacitat permanent amb cònjuge és de 20.290,20 euros.

Això vol dir que aquesta persona podria percebre 11.090,2 euros a l'any. Es distribuiria en 14 pagues de 792,15 euros, ja que es tracta d'una prestació relacionada amb una malaltia comuna.

Cal aclarir que aquest plus no és vitalici. Es conservarà per part de la Seguretat Social quan els ingressos es trobin per sota de la xifra mínima de jubilació. Es pot donar el cas que les rendes pateixin algun tipus de variació.

Si és així, el pensionista ha d'avisar l'organisme públic perquè procedeixi a modificar-ne les condicions. Sens dubte, es tracta d'un complement molt interessant i que, a més, arriba a un important nombre de llars. Però també deixa al descobert les baixes quanties que presenten algunes pagues.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!