Targeta

La Seguretat Social alerta: es pot quedar els diners quan paguis amb targeta

La Seguretat Social busca acabar amb la morositat

La Seguretat Social ja ha advertit que es podria quedar amb els diners dels pagaments amb targetes de crèdit. És la nova estratègia que seguirà l'organisme públic per reduir la morositat amb la Tresoreria General. En efecte, són moltes les empreses i professionals que deuen diners a aquesta entitat, per la qual cosa intenten posar fre a aquest problema.

El departament que lidera José Luis Escrivá s'ha proposat actuar contra les operacions que es duguin a terme amb targeta. En el moment de fer l'abonament d'una compra, el sistema els podria retenir una part o la totalitat de l'import. Aquesta transacció s'ha de fer a través d'una terminal de punt de venda, coneguda com a TPV.

Quan les companyies o els professionals es disposin a cobrar per mitjà d'aquest dispositiu, la Seguretat Social comptarà amb potestat per intervenir. Per això, és necessari que detecti que aquesta terminal pertanyi a una empresa que presenti deutes. D'aquesta manera, l'import ingressat, en comptes d'anar a parar a la teva entitat bancària, recalarà als comptes de l'Estat. Aquesta serà la manera de satisfer els deutes que tinguin amb ells.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Cal que la quantitat pendent estigui per sobre dels 3 euros. A més, s'exigirà que l'esmentat deute s'hagi reclamat diverses vegades i durant almenys un any. Aquesta llei entrarà en vigor d'aquí a poc, ja que ja ha estat publicada pel Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'embargament resultarà més senzill al ministeri que lidera Escrivá. Per fer-ho, posaran en marxa un sistema informatitzat que permetrà ampliar l'àmbit d'actuació.

Imatge d'un home pagant amb targeta
Retindran el pagament a aquells que mantinguin deutes amb la Seguretat Social | Getty Images

 

Com funcionarà el sistema?

La intenció és que de manera mensual es notifiquin a les entitats bancàries de manera massiva les dades dels deutors. Serà la Seguretat Social l'encarregada de fer-ho, tenint en compte que han de disposar d'un TPV. A partir d'aquí, els bancs disposaran de 30 dies per identificar-los i transmetre la informació facilitada per la Tresoreria.

Amb tot això, ho tindran més senzill per dur a terme l'embargament i entenen que s'aconseguirà una eficàcia més gran en aquest tipus de procediments. I és que la situació resulta una mica alarmant si tenim en compte la quantitat de negocis que deuen diners a aquest organisme. El 2021 es van produir més de 3 milions de procediments de constrenyiment per part de la Tresoreria i és previsible que aquesta xifra hagi anat augmentant els últims mesos.

Els bancs es podran implicar de manera voluntària

L'adhesió al sistema serà voluntari per part de les entitats bancàries, tal com recull la normativa. Expliquen que els que no ho facin «no podran al·legar dificultats tècniques o operatives que s'hagin pogut motivar pel nombre d'actuacions sol·licitades».

El que és normal en aquest tipus de procediments, és que d'alguna manera pressionin els bancs perquè s'impliquin amb aquesta tasca. Però, aquestes entitats es troben amb un contratemps seriós. I és que es podria produir una fuita de clients si a altres bancs se'ls garanteix aquesta 'immunitat' davant de la Seguretat Social.

Imatge d'una targeta de crèdit
A partir dels 3 euros podran actuar contra els morosos | Pixabay

Segurament més d'un també opteu per retirar les terminals del vostre negoci i únicament accepteu el pagament en metàl·lic. Serà una altra manera de deslliurar-se de l'embargament d'aquest organisme.

Queixes per part dels autònoms

El col·lectiu de professionals per compte propi no ha trigat a mostrar el seu desacord amb aquesta mesura. La consideren «agressiva i discriminatòria», apunten des de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA).

Posen com a exemple el blindatge antiembargament del Salari Mínim Interprofessional que pateixen els assalariats. No hi haurà la possibilitat que els embarguin els ingressos fins a 1.080 euros. En canvi, en el cas dels autònoms començaran a actuar a partir dels deutes que superin els 3 euros.