Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

Si ets pensionista i vius de lloguer, pots demanar una ajuda de més de 500 €

Els pensionistes estan entre els més perjudicats per la pujada dels preus

En situacions tan angoixants en l'àmbit econòmic com en l'actual, qualsevol ajuda sempre és benvinguda. Són molts els grups de població que presenten greus problemes per arribar a final de mes. Per això, si ets pensionista i vius de lloguer, possiblement t'interessarà conèixer la subvenció de 500 € a què pots accedir.

No és una quantitat de diners gaire elevada, encara que sí que pot treure algun compromís als beneficiaris. Des que esclatés el conflicte entre Ucraïna i Rússia, l'economia mundial ha patit una transformació radical: els preus dels aliments, energia, electricitat o serveis bàsics han patit un repunt considerable.

La inflació continua a l'alça i la reducció de l'IVA en productes essencials tampoc no es deixa notar gaire a les nostres butxaques. Un dels col·lectius que més està acusant això és el dels pensionistes. És cert que alguns arriben a cobrar per sobre dels 3.000 € cada mes, però aquests en són una minoria. La mitjana rep uns 1.200 €, mentre que el 24 % no arriba ni a percebre la paga mínima. Per tant, estem davant d'un seriós contratemps.

Imatge d'un home comptant diners
Molts pensionistes tenen problemes per pagar-ne les rendes. | Getty Images

Malgrat la pujada del 8,5 % a les seves pensions, alguns es veuen incapaços de fer front als increments de l'habitatge, tinguin pendent una hipoteca o visquin de lloguer. En el cas d'aquests darrers, el govern espanyol ha volgut resoldre el problema amb una nova ajuda.

Per això, caldrà que compleixin una sèrie de requisits. Així, podran assumir el pagament de la renda sense tantes dificultats.

Requisits per cobrar aquesta ajuda

Aquesta ajuda al lloguer puja fins a 525 € i podran optar-hi un determinat grup de pensionistes. En qualsevol cas, no és universal ni està pensada per a tot el col·lectiu.

Únicament hi tenen accés els que percebin una pensió de jubilació o invalidesa no contributiva. No es pot disposar d'un habitatge en propietat i la persona que ho sol·licita ha de ser el titular del contracte d'arrendament. Aquest immoble ha de ser el domicili habitual i demanaran que no hi hagi relació de parentiu de fins a tercer grau amb el propietari de la casa.

Què he de fer per sol·licitar l'ajuda?

Aquest ingrés de 525 € servirà d'alleujament per a moltes butxaques, sobretot per als pensionistes amb pagues molt petites. També per a aquells que amb la seva prestació s'encarreguen de mantenir tota una família.

Imatge d'una persona traient diners d'una cartera
L'ajuda arriba fins als 525 €. | Getty Images

Per demanar-la caldrà acudir de manera presencial a les oficines de l'Imserso. Allí ens demanaran cobrir una sèrie de formularis i tràmits. També hi ha la possibilitat de fer-ho de manera telemàtica a través de la Seu Electrònica d'aquest organisme. Per això, serà necessari disposar del certificat digital o un usuari del sistema Cl@ve.

Ajudes que arriben fins al 50 %

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana també compta amb un programa d'ajudes al lloguer de caràcter general. Tal com ho indiquen a les bases, està pensat per «facilitar l'accés i la permanència en un habitatge en règim de lloguer a sectors de població amb escassos mitjans econòmics».

Indiquen que l'ajuda, amb caràcter general, arribarà fins al 40 % de la renda mensual. En el cas dels majors de 65 anys, arribaria fins a la meitat del preu que paguessin. Al tram comprès entre 601 € i 900 € quedaria fixada en el 30 % del lloguer. A això se li podrien sumar les opcions que plantegin en aquest sentit les comunitats autònomes. Per accedir-hi tindran en compte els ingressos, el nombre de membres a la unitat familiar o la presència d'algú amb discapacitat.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!