Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
bitllets de 50 i 20

Els treballadors que es podrien jubilar als 60 anys amb les pensions més altes

Metges i infermeres demanen la jubilació anticipada voluntària sense perjudici econòmic

En ple debat sobre la reforma del sistema de les pensions, hi ha un col·lectiu a punt d'aconseguir un avanç més que significatiu. Es tracta del col·lectiu de metges i infermeres, que fa temps que demanen la jubilació anticipada voluntària. Les negociacions amb el govern espanyol estan molt avançades.

Aquest 2023 serà clau per actualitzar l'Estatut del Personal Sanitari, la norma per la qual es regeixen els professionals del Sistema Nacional de Salut (SNS). S'hi abordarà la jubilació anticipada com una de les grans prioritats i els sindicats esperen tancar finalment aquest acord.

El personal sanitari exigeix poder jubilar-se a partir dels 60 anys sense que això suposi un perjudici tan acusat com la resta de treballadors. El col·lectiu al·lega que aquesta professió comporta una especial penositat, perillositat i insalubritat. Per tant, cal facilitar la jubilació anticipada.

Negociació amb el govern d'Espanya

Una de les claus de la reforma de les pensions que fa temps que el govern espanyol escomet és el «càstig» a la jubilació anticipada. Els treballadors que decideixen retirar-se abans de l'edat establerta, pateixen una penalització econòmica. I al revés, el retard de la jubilació comporta unes bonificacions.

Foto de dos metges
El personal sanitari al·lega condicions penoses. | GETTY IMAGES

Tanmateix, hi ha una sèrie de professions que, en comportar un risc especial, són considerades una excepció. Fa temps que la professió sanitària demana el dret a jubilar-se abans d'hora sense perjudici econòmic. Ara estan a punt d'arribar a un acord amb el govern d'Espanya per canviar-ne la legislació.

L'Executiu negocia amb els sindicats del sector les condicions del nou marc regulador per a aquests professionals. Les converses estan molt avançades, per la qual cosa, metges i infermeres podrien jubilar-se anticipadament amb una penalització menor a la pensió que la resta de treballadors.

Jubilació anticipada voluntària

El Ministeri de Seguretat Social, que dirigeix José Luis Escrivá, és receptiu a incloure aquest canvi en la reforma de les pensions. Cal recordar que Escrivà negocia la reforma de les pensions a Espanya amb les autoritats europees. El pla definitiu podria anunciar-se el pròxim mes.

El ministeri que dirigeix Escrivà ha recordat que, en tot cas, la proposta s'ha d'esdevenir al darrer informe dels Acords del Pacte de Toledo. Aquest document presenta una sèrie de recomanacions, per exemple, que la jubilació anticipada es reservi a treballadors amb llargues carreres de cotització. El document també recull l'excepció dels col·lectius l'activitat dels quals comporta un risc i un desgast especial. Això inclouria la professió mèdica i, per tant, permetria incloure la proposta dins el marc establert. El col·lectiu s'afegiria així al petit grup d'excepcions.

Home comptant bitllets
El govern espanyol està duent a terme la reforma del sistema de pensions. | GETTY IMAGES

Demanen sumar-se a altres professions

Els professionals sanitaris al·leguen la responsabilitat, l'estrès, la penositat, el perill i les guàrdies com a condicionants per sol·licitar la jubilació anticipada. Aquest dret ja està reconegut per a altres professions com ara policies, bombers i toreros. En alguns casos, es poden jubilar als 52 anys.

De moment, s'ha emprès la primera fase de la reforma de l'estatut dels sanitaris. S'hi van aprovar mesures per frenar l'alta taxa de temporalitat que afecta el sector. A la segona fase que s'està negociant ara, la jubilació anticipada voluntària és la principal prioritat.

Actualment, es reconeix el dret a la jubilació voluntària, total o parcial per a aquells professionals que reuneixin els requisits establerts a la llei de Seguretat Social. La intenció és «adaptar la norma al moment present». Mentrestant, el govern espanyol continua treballant per establir els coeficients reductors.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!