Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de diversos bitllets d'euro.

Amb Hisenda no s'hi juga: el que passa si pagues amb més de 1.000 euros en metàl·lic

Aquestes són les sancions a les quals t'exposes si superes el límit legal

Els pagaments en efectiu són un tema escabrós. Les transaccions bancàries per mitjans en línia estan a l'ordre del dia. Tanmateix, això no vol dir que els diners en metàl·lic s'hagin extingit. De fet, encara són moltes les persones que ho continuen preferint.

Una de les coses que cal tenir en compte sobre els pagaments en efectiu és que estan regulats a través de la Llei. Aquesta estableix límits que cal conèixer. Si no, et pots enfrontar a diverses sancions.

En cas de no respectar les prohibicions de la Llei, Hisenda pot iniciar la corresponent investigació i procedir a imposar una sanció. En aquest sentit, l'Agència Tributària recorda que, actualment, només es pot pagar en efectiu fins a un màxim de 1.000 euros.

Els pagaments de 1.000 euros en efectiu han de complir certs criteris

El 2021 la Llei va establir un nou límit per als pagaments en efectiu. Aquest es va fixar en 1.000 euros a través de la llei 11/2021 «De mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal». Aquesta va modificar el límit anterior, de 2.500 euros des del 2012. Així mateix, aquest tipus de pagaments han de complir alguns requisits.

Foto de dos bitllets de 500 euros.
El 2021 el límit per pagar en efectiu va baixar de 2.500 a 1.000 euros | Shutterstock

Pagaments en efectiu a empreses

En primer lloc, per no aixecar sospites per part d'Hisenda, aquest tipus de pagaments en efectiu s'han de donar per serveis professionals. És a dir, entre empreses o de particulars a empreses.

Pagaments en efectiu a particulars

En el cas que les transaccions es duguin a terme entre particulars, sí que poden resultar sospitoses. Si s'infringeix el màxim permès, les persones involucrades en la transacció es poden enfrontar a diverses sancions.

Aneu amb compte amb Hisenda: sancions abundants

Des de l'Agència Tributària hi ha habilitada una pàgina per denunciar transaccions en efectiu sospitoses. Si, després de la pertinent investigació, Hisenda considera que els diners són il·legals, la llei contra el frau fiscal els pot penalitzar amb sancions d'un 25% de la quantitat abonada.

Així mateix, cal saber que això afecta les dues persones, tant la que paga com qui la rep. Per això, totes dues s'han de posar d'acord per repartir la multa. Tot i això, es pot accedir a alguns beneficis de rebaixa.

En cas de fer actes d'acord es pot pagar un 65% menys. Per pagament immediat se'ls pot descomptar un 40%. Per últim, per conformitat es pot descomptar un 30%.

Excepcions en què es pot superar aquest límit

D'altra banda, la llei també preveu certes excepcions per les quals, en alguns casos, no es considerarà il·legal superar els límits. Aquestes són les transaccions realitzades pels turistes o les persones que no resideixin a Espanya. En aquests casos, segons la llei, els límits seran diferents. Es permetran pagaments o desemborsaments de fins a 10.000 euros en metàl·lic.

El Banc Central Europeu no hi està d'acord

A més, cal destacar que el Banc Central Europeu no està d'acord amb la mesura. Segons l'organisme, és “desproporcionat” el límit de només 1.000 euros.

Foto d'un munt de bitllets de 500 euros.
El BCE considera el límit "desproporcionat" | Getty Images

A més, considera que «aquesta reducció tindrà efectes adversos no desitjats en la condició de curs legal dels bitllets en euros». D'altra banda, l'organisme indica que:

«Aquest límit del pagament en efectiu redueix significativament la capacitat dels pagadors de fer servir bitllets en euros i la llibertat dels ciutadans per escollir el mitjà de pagament».

Com fer els pagaments de més de 1.000 euros

Tot i l'opinió del BCE, la veritat és que la llei continua sent la mateixa que el 2021. Per aquest motiu, en el cas que vulguis fer un pagament de més de 1.000 euros, no podràs dur-ho a terme en efectiu.

El que sí que pots és fer una transferència bancària o pagar a través de targeta de crèdit o dèbit. També podreu fer ús de l'aplicació del vostre banc, disponible per al mòbil o la tauleta.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp