Un home abrogate

Per fi se sap: el motiu pel qual algunes persones senten més fred que altres

Hi ha factors que ens fan més susceptibles a tolerar el fred

Fa un parell de setmanes que les baixes temperatures han pres el control de les nostres vides. El fred o les nevades, sense anar més lluny, poden arribar a condicionar part del nostre dia a dia. Si som realistes, a tothom no li agrada l'hivern.

Tot i això, hem d'aprendre a conviure amb ell (i amb totes les seves conseqüències). Però… sabies que no tothom pot tolerar les baixes temperatures de la mateixa manera? Hi ha algunes raons i les veurem a continuació.

Tolerància a les temperatures baixes: l'estat de salut pot ser clau

Segurament, més d'una vegada hauràs escoltat l'expressió 'ser fredolic'. Encara que sempre s'ha dit amb un to irònic, la veritat és que realment hi ha factors que poden condicionar la nostra tolerància a les baixes temperatures.

No totes les persones responem de la mateixa manera davant del fred: algunes poden ser grans amants de l'hivern, mentre que d'altres esperen l'arribada del bon temps amb ànsies. En qualsevol cas, gran part de l'explicació la podem trobar a la nostra salut.

Segons com es trobi el nostre organisme, podrem respondre millor o pitjor davant de la caiguda dels termòmetres. La raó d'això la trobem principalment en algunes patologies que poden condicionar la nostra resposta fisiològica. Vegem a continuació les 5 més habituals.

1. Anèmia

L'anèmia és un dels problemes de salut amb més causes i orígens, però en aquest cas també està associada amb la tolerància al fred. Tenir sempre les mans i els peus freds ens podria estar donant una pista.

Imatge d'un sanitari extraient sang
Una anàlisi de sang pot determinar si patim anèmia. | GETTY IMAGES

Si volem sortir de dubtes, no hi ha res com fer-nos una simple anàlisi de sang. A través d'aquesta podrem veure els nostres nivells de ferro i, en conseqüència, reforçar-los si cal. La fatiga, la pell pàl·lida o els marejos són símptomes molt freqüents d'aquesta afecció.

2. Malaltia de Raynaud

Potser moltes persones en desconeixen el nom, però la malaltia de Raynaud podria estar condicionada pel fred i/o l'estrès. A grans trets, aquesta malaltia entraria dins dels problemes de circulació.

Els símptomes més habituals, en aquest cas, solen ser els espasmes a les petites artèries que irriguen els dits de les mans. Per tant, si notes que l'aspecte dels teus dits comença a canviar (és a dir, es veuen més blancs), convindria acudir al metge.

3. Problemes a la glàndula tiroide

Tots els especialistes i professionals de la salut coincideixen que un dels símptomes més característics de l'hipotiroïdisme és l'augment de la sensibilitat al fred. Les primeres etapes d'aquesta malaltia poden passar desapercebudes, però així i tot convindria estar atents a possibles canvis.

Imatge d'una nevada a Navarra.
Les baixes temperatures poden afectar més algunes persones que altres. | EP

Per exemple, si comencem a notar cansament, fatiga o somnolència, ens hauríem de posar en alerta. Així mateix, un augment considerable de pes seria un altre indicatiu per consultar el metge, especialment si comencem a sentir que alguna cosa no va bé.

4. Problemes de circulació

Tots sabem que la sang, aquell líquid de color vermell que tantes vegades ens pot espantar, és indispensable per mantenir-nos amb vida. El seu recorregut a través de venes, capil·lars i artèries fa que els nostres òrgans funcionin i ens ajudin a sobreviure.

Tanmateix… sabies que un estrenyiment o obstrucció podria repercutir en la nostra salut? Si volguéssim fer passar aigua per una canonada mig embussada, per exemple, passaria el mateix. Així, doncs, tenir els braços i/o cames fredes podria ser un senyal d'alerta, ja que ens indicaria que la sang no està circulant correctament.

5. Problemes amb la tensió arterial

Aquestes afeccions probablement no són les més habituals. No obstant això, cal esmentar-les perquè també podrien incidir de manera directa o indirecta en aquest cas. Per tant, patir hipotensió podria augmentar la sensació de patir fred constantment. Recorda que parlem de tensió baixa quan tenim menys de 90 mm Hg de sistòlica i menys de 60 mm Hg de diastòlica.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp