El Ministeri d'Hisenda ja treballa per posar en marxa un nou impost. De moment es troba en període de consulta pública, amb la previsió d'aprovar-ho en poc temps.
Consistiria en una nova tributació mínima del 15% a l'impost de societats. Aquesta mesura s'inclou dins d'una directiva europea aprovada el 15 de desembre que serà molt més estricta que l'existent ja a Espanya. Tenen molt clar el que s'hi persegueix.
Pretenen garantir que els grans grups d'empreses tributin a l'impost de societats almenys un 15%. Aquesta decisió també afectarà les companyies la matriu de les quals del grup se situï en un altre país, fins i tot fora de la Unió Europea. Tot això arriba en plena polèmica per la marxa de Ferrovial als Països Baixos, abandonant la seva seu de Madrid.
El que es persegueix amb aquest tribut futur és fixar un nivell mínim d'imposició per als grups d'empreses nacionals i multinacionals. L'adaptació a la normativa europea evitarà l'erosió de les bases imposables determinant l'impost complementari que ajuda a aconseguir el tipus del 15%.
La Directiva comunitària indica que el propòsit és fixar una tributació efectiva per a les companyies de gran magnitud. Per això es recorrerà a un impost complementari estructurat per mitjà de dues regles que estan associades entre si. D'una banda, la regla d'inclusió de rendes i la regla de beneficis gravats insuficientment.
Com afectarà les mesures a les empreses
Cenyint-nos a la regla d'inclusió de rendes, la matriu resident a Espanya d'un grup d'empreses té l'obligació d'assumir aquest tribut. S'obtindrà a partir de les rendes que aconsegueixin les entitats que formin part del grup amb un nivell impositiu reduït.
A més, també es veuran afectats per la regla de beneficis insuficientment gravats. L'entitat que integri el grup multinacional suportarà la part de l'impost complementari que no es va practicar per la regla d'inclusió de rendes. Per tant, es fa servir com a mesura de suport a la regla d'inclusió de rendes.
Es faria servir quan no és possible recaptar tota la quantia de l'impost complementari referent a les entitats amb un nivell impositiu baix. Ho farien per mitjà de l'aplicació de la regla d'inclusió de rendes.
Estaran subjectes a aquestes normatives els grups empresarials de gran magnitud, els ingressos anuals dels quals superin els 750 milions d'euros. Per això es prendrà com a referència els estats financers consolidats de la matriu.
La Directiva europea exclou aquest impost a una sèrie de companyies i organitzacions. Entre elles les de caràcter públic, les organitzacions internacionals, sense ànim de lucre, fons de pensions. També els fons d'inversió i instruments d'inversió immobiliaris si es tracten important matriu última.
El cas Ferrovial ha generat molt enrenou
Des del Govern han mostrat el seu malestar per la decisió de Ferrovial de traslladar-se als Països Baixos. Alguns experts sostenen que aquesta decisió es pren en un intent de buscar unes millors condicions fiscals. Però també troben una raó de pes en els darrers tributs que han carregat sobre les grans companyies.
La companyia té un 82% del negoci fora d'Espanya, mentre que més del 90% d'inversors són estrangers. La seva marxa ha generat un nou debat pel que fa a la competitivitat fiscal.
És cert que dins de la Unió Europea hi ha una certa competitivitat per oferir les millors condicions. Però les diferències existents tampoc no arriben a resultar determinants. Sobretot perquè la fiscalitat en l'àmbit comunitari es troba cada cop més harmonitzada.
A l'hora de prendre una decisió d'aquest nivell, també hi influeixen altres factors com la certesa tributària i la seguretat, recorda Expansión.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!