Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona comptant bitllets de 50

Hisenda recorda: pots quedar-te amb la meitat dels teus diners si pagues en efectiu

Hisenda exerceix un estricte control sobre algunes operacions

Ves amb compte quan duguis a terme operacions en efectiu. Hisenda roman molt atenta a tots els moviments que facis: fins i tot es pot arribar a quedar amb la meitat dels teus diners. Des de fa uns anys, l'Agència Tributària exerceix un control rellevant sobre certes transaccions per posar fi a l'economia submergida. Per això, aquest organisme fixa una sèrie de limitacions a l'hora d'operar amb metàl·lic. 

Si no es compleixen les lleis imposades per Hisenda, les persones implicades rebran sancions importants. Les multes seran assumides a parts iguals tant per l'emissor com pel receptor dels diners. En general, la penalització sol rondar el 25 % de la quantitat de la transacció. En alguns casos aquest percentatge arriba a assolir el 50 %, però només quan s'incompleixin una sèrie de mesures plantejades pel fisc.

Reducció dels diners en metàl·lic

En el seu intent per lluitar contra el frau fiscal, el 2021 es va aprovar una llei que limitava els pagaments en metàl·lic: s'establia un màxim de 1.000 €. Fins ara, es permetien les operacions fins a 2.500 €.

En qualsevol cas, aquest ens determina una sèrie d'excepcions que et vindria bé revisar. Aquest límit màxim de 1.000 € es pot ultrapassar en una circumstància concreta: quan el domicili fiscal d'un pagador estigui fora d'Espanya. Si es donés aquesta circumstància, es permetrien operacions fins als 10.000 €, això sí, sempre que alguna de les parts no actuï com a empresari o professional.

Home comptant bitllets
Hisenda limita els pagaments en efectiu a un màxim de 1.000 €. | GETTY IMAGES

Què passa amb els pagaments superiors a 1.000 €?

És clar que a partir de la pandèmia van canviar força els hàbits dels ciutadans. Es paga menys en metàl·lic i s'aposta per altres mètodes més còmodes com ara la targeta de crèdit o el Bizum. Resulten més simples per a qualsevol persona, ja que no haurà de portar a la butxaca tants diners. Sobretot, quan ha de comprar electrodomèstics o pagar un gran àpat familiar. 

No obstant això, quan ens excedim de certa quantitat, cal posar-hi certa atenció. Hisenda estarà molt atenta a qualsevol abonament que fem en efectiu: voldrà saber l'origen d'aquests diners i el seu destí. Té fixat el límit als 1.000 €, sempre que a l'operació hi hagi implicat un professional o una empresa. Per tant, per als pagaments a tallers, restaurants, negocis de reformes o botigues, alguns es trobaran amb aquest escull.

Entre les mesures del fisc, s'inclou la lluita contra el frau fiscal i així ho recull la Llei 11/2021, de 9 de juliol: la sanció pot arribar fins al 50 % de la quantitat mobilitzada, que seria repartida entre els dos participants a l'operació. Tot i això, hi ha certes situacions en què es podria rebaixar la multa. Assoliria una reducció del 65 % per actes amb acord, mentre que seria del 40 % per pagament immediat. Si hi hagués conformitat, hi hauria una reducció del 30 %.

Algunes crítiques a la mesura

En cas que un dels intervinents en el procediment denunciés la situació davant d'Hisenda, també tindria beneficis: no hauria de pagar la penalització.

Aquest límit de 1.000 € es va implementar fa una mica més d'un any, però algunes entitats es mostren contràries a aquesta mesura. Sobretot el Banc Central Europeu, que la considera un poc desproporcionada. Entenen que es disminueix molt la capacitat dels autònoms per cobrar els seus serveis. El mateix passa també amb el consumidor, que comptarà amb menys recursos per abonar els béns o serveis que vulgui contractar.