Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Façana de l'Agència Tributària

Hisenda revela el seu pla de control i a qui farà una visita durant el 2022

L'Agència Tributària té clar com posar fi al frau fiscal

Hisenda ha publicat recentment les directrius generals del Pla de Control Tributari 2022 i els objectius estratègics de prevenció i lluita contra el frau fiscal. Per a tenir més informació més sobre aquest tema, la ciutadania pot consultar el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Les visites que Hisenda té previstes aquest 2022

L'Agència Tributària té clar com és d'important aquest assumpte. Per això, no hi ha dubte sobre les mesures que prendrà ara que ha començat el nou any.

En aquest sentit, el fisc reforçarà la Llei Antifrau. Però no només això, també tornarà a impulsar les personacions a llocs on es duen a terme activitats econòmiques.

Monedes i bitllets d'euro
A Espanya, hi ha contribuents que tenen conductes poc solidàries | IStockPhoto (Roman Stavila)

L'objectiu de tot això és principalment «combatre conductes insolidàries d'una part molt reduïda dels contribuents». I és que, segons detalla en un comunicat de premsa, alguns ciutadans «aprofiten la dificultat de contrastar dades sobre el volum real dʻingressos».

A qui visitarà el fisc aquest any?

D'aquesta manera, se seguirà amb el ja famós «pla de visites», que té dues metes. D'una banda, controlar el compliment voluntari. D'altra banda, fomentar la bona actuació del ciutadà.

A més, aquesta vegada es destaquen les visites dedicades a la verificació d'assumptes de caràcter censal. Per aquest motiu, «s'inclouran visites als anomenats 'nius de societats'». Ens referim a espais com despatxos, llocs de coworking o simplement llocs de recepció de correspondència postal.

Un grup de persones treballant amb ordinador
Els espais de coworking, al punt de mira | Pixabay

Tal com assenyala el Pla de Control Tributari 2022, aquest any es reincidirà en una tècnica que consisteix a complementar aquest pla anual de visites a determinats sectors empresarials.

D'aquesta manera, s'emetran cartes d'avís adreçades «als contribuents, dels sectors elegits, que incorrin en determinats paràmetres de risc d'incompliment».

Això tindrà lloc «quan s'observi que aquests paràmetres es mantenen de manera continuada al llarg dels últims exercicis».

A més dels llocs esmentats, aquest 2022 es posarà especial atenció a les visites a altres establiments. Aquests estan relacionats amb «mercaderies subjectes a vigilància duanera per a verificar el correcte ús de les autoritzacions corresponents», segons el Pla.

D'aquesta manera, els magatzems de dipòsit temporal, els expedidors i els destinataris autoritzats podran ser objecte de control. Els dipòsits duaners i els operadors econòmics autoritzats, entre d'altres, també estaran al punt de mira d'Hisenda.

Imatge d'una taula amb ordinadors i gent treballant
És important que les empreses compleixin el reglament per a evitar sancions | Catalunya Diari
 

Un procediment reactivat després d'un temps aturat

La veritat és que aquest pla de visites del fisc no és cap novetat. Durant la pandèmia es va paralitzar. I ara que la situació ha millorat, l'organisme públic estableix els sectors que visitarà.

Per això, sempre es tindrà en compte l'economia submergida dins d'aquests sectors.

D'acord amb Hisenda, les visites recauen en sectors econòmics que poden incomplir el pagament d'impostos. Però no només això, també en companyies o negocis concrets que han incorregut en incompliments amb bastanta freqüència.

Detall d'una persona guardant-se un bitllet de 100 euros a la butxaca
S'ha de fer tot el possible per a evitar el frau fiscal | Catalunya Diari
 

Altres factors susceptibles de ser vigilats

Les operacions en efectiu, les rendes de cares conegudes no residents a Espanya però que hi duen a terme activitat econòmica o l'ús d'eines per a «detectar incoherències patrimonials» són altres factors de vigilància especial.

La batalla contra les trames de frau d'IVA es focalitzarà en sectors com els que estan relacionats amb els hidrocarburs, els productes de consum d'origen asiàtic, les begudes alcohòliques o els automòbils. A més, s'ampliarà el col·lectiu d'anàlisi de possibles contribuents no declarants d'IVA.

Pel que fa a la col·laboració amb la Inspecció de Treball, s'analitzaran sectors amb esquemes de subcontractacions freqüents. L'objectiu no és cap altre que comprovar la correcta tributació en IVA i IRPF de companyies que compten amb treballadors pretesament autònoms.