La història del gihadista detingut a Barcelona: Cambrer d'un restaurant i preparat per atemptar

L'home va jurar fidelitat a Daesh i tenia previst actuar de manera imminent

La detenció d'un gihadista, en una imatge d'arxiu | EFE

La Guàrdia Civil va detenir el passat divendres 8 de maig un home de nacionalitat marroquina i vinculat amb Daeshque pretenia atemptar a Barcelona el cap de setmana. Segons les informacions policials, l'individu estava «profundament radicalitzat» i tenia vincles amb l'Estat Islàmic des de feia quatre anys. Doncs bé, El Periódico explica la història d'aquest home de 34 anys que ja està a la presó acusat d'enaltiment de terrorisme i autoadoctrinament.

 

La seva arribada a Espanya

L'home va arribar a Espanya fa 12 anys i el 2018 va aconseguir els papers per treballar de cambrer i cuiner a Barcelona. Abans, va haver de viure en «condicions molt complicades, gairebé en la indigència», segons fonts de la investigació. De fet, asseguren que hi havia dies que dormia a la platja de la Barceloneta i en altres punts de la ciutat.

Els especialistes de la Guàrdia Civil que lluiten contra el terrorisme gihadista el van identificar l'any 2015 després de ser assidu a «entorns radicals» a les xarxes socials i contactar amb persones que havien sortit des de Catalunya cap a Iraq i Síria.

L'arribada del coronavirus, el punt d'inflexió

La crisi de la pandèmia del coronavirus va deixar sense feina a l'individu, que treballava de cambrer en un local del passeig marítim de Barcelona. Durant l'estat d'alarma, l'home trencava el confinament de manera habitual i era seguit pels agents de la Guàrdia Civil. «Passejava pels carrers de la ciutat, aparentment sense rumb, quasi sempre per la zona del Raval. Vam veure que s'anava gravant amb el seu telèfon mòbil mentre feia aquests recorreguts», assenyalen fonts de la Guàrdia Civil a El Periódico.

Segons els agents, després de quedar-se sense feina «la seva situació va empitjorar i es va aguditzar el seu costat més asocial, disposava de molt més temps, que dedicava a connectar-se i interactuar amb els elements radicals que estaven en zona de conflicte».

Va ser en aquest moment quan va començar a mantenir converses, cada cop més llargues, amb un dirigent de Daesh. «El tutor et busca, t'escull, un fet que suposa una proposta molt preocupant. Algú et selecciona personalment, et porta cap a un xat individual, passa hores parlant amb tu i comprova el teu procés de radicalització. Després, indaga si tens verdaderament aquell plus per matar».

Segons fonts policials, aquest és l'exemple més clar sobre els últims mètodes gihadistes en la recerca de voluntaris per al terrorisme a Europa.

 

«Seré una màquina de picar carn»

Amb l'objectiu de temptejar el candidat, el mentor de Daesh va proposar comprar un dron, aprendre a fer-lo anar, carregar-lo d'explosius i dur a terme una acció terrorista durant un partit de futbol entre el FC Barcelona i el Reial Madrid. Finalment, aquesta ordre no es va poder complir però l'atemptat anava a ser imminent.

El seu mentor va demanar que envies un vídeo jurant fidelitat a Daesh: «No és un acte banal. Va enviar el vídeo jurant fidelitat. Daesh ja ho tenia llest per publicar-ho després de cometre l'atemptat», assenyalen fonts de la Guàrdia Civil. Els agents estaven preocupats que dugués a terme qualsevol acte com agafar un ganivet i anar a una cua d'un supermercat durant el confinament o el mateix vagó del metro.

«Qualsevol dia moriré. Seré una màquina de picar: No tinc por», deia en resposta al seu mentor», duna dies abans de ser detingut per la Guàrdia Civil.


Comentaris

envia el comentari