Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una infermera amb la vacuna de Pfizer

Un home pateix dues paràlisis de Bell després de cada dosi d'una de les vacunes

Es tractaria d'un efecte secundari en una de les vacunes que s'estan inoculant contra el coronavirus

Dues paràlisis de Bell després de cadascuna de les dosis de la vacuna de Pfizer. És la seqüela que va patir un home recentment després d'inocular-se contra el coronavirus. Sembla que, el preparat de la farmacèutica estaria lligat a aquestes dues paràlisis facials experimentades.

Així recull un article publicat per BMJ Case Reports. Es tracta del primer cas que recull una publicació mèdica sobre dues paràlisis unilaterals a la cara. Aquesta consisteix en la paralització o debilitament dels músculs d'una part de la cara.

Els autors de l'estudi asseguren que aquests episodis es van repetir després de cada vacuna. Per tant, atribueixen la paràlisi de Bell a les dosis de Pfizer, però no estableixen una relació causal.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La revista recorda en una nota de premsa que en els primers assajos clínics amb les principals marques d'immunització de la COVID-19 es van notificar diversos casos. Entre les tres principals marques es van elevar a deu els casos de paràlisis del nervi facial.

Amb el temps es van anar detectant més episodis, encara que sense donar-li la suficient transcendència en considerar-se una cosa minoritària.

Un home de 61 anys amb paràlisi de Bell després de la vacuna

Aquest estudi descriu a un home caucàsic de 61 anys i sense antecedents d'aquesta malaltia. Va patir una immobilització de la part dreta de la cara només cinc hores després de rebre la primera dosi.

Dos dies després de donar-se la segona punxada va experimentar una situació més greu. En aquesta presentava problemes per empassar i incapacitat per tancar l'ull esquerre.

L'afectat comptava amb un índex de massa corporal alt, diabetis tipus 2, colesterol i pressió arterial elevada. Després d'un temps, el pacient ha tornat a la normalitat, segons els investigadors.

Es desconeixen els motius pels quals la punxada amb Pfizer provoca la síndrome de Bell. Al principi es creu que pot estar associat amb la inflamació i inflor del nervi fàcil per l'acumulació de líquid.

Els factors de risc són la hipertensió, l'obesitat, la diabetis, l'embaràs i les malalties de les vies respiratòries.

El comunicat de la publicació revela també que s'ha apreciat una incidència més gran d'aquesta malaltia després de donar-se altres vacunes. Entre aquestes es troben les de la grip i el meningococ. Però, tampoc s'ha fixat una relació causal.

Va afectar els voluntaris durant els assajos clínics

El passat mes de desembre, durant els assajos amb Pfizer, es va detectar aquesta mena de paralització en quatre voluntaris. En aquell instant, l'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units li va treure importància al cas.

D'aquesta manera, entenien que «quatre casos en el grup de la vacuna no representen una freqüència superior a l'esperada en la població».

Aquesta afecció té lloc quan el nervi que s'ocupa de controlar els músculs facials es comprimeix o s'infla. No obstant això, hi ha moltes incògnites sobre els motius que acaben provocant aquest mal.

Els símptomes solen començar de manera sobtada. De vegades triguen fins a un parell de dies a sorgir, i gairebé sempre en un sol costat de la cara. En general es presenten de manera lleu, però també hi ha situacions greus que exigeixen tractament.

Entre els símptomes més comuns es troben la caiguda de la parpella o de la comissura de la boca, baveig, debilitat o sequedat de l'ull. També pot manifestar-se d'altres maneres, com adverteixen des del NIH.

Així, podria ser amb brunzits, mal darrere de l'oïda, molèsties a la zona de la mandíbula, mal de cap, marejos i deteriorament de la parla.

Aquest trastorn pot afectar a persones de qualsevol edat, encara que tenen un risc més alt els majors de 65 anys i els menors de 13. Tanmateix, la causa concreta d'aquesta afecció és desconeguda, encara que els experts creuen que pot estar relacionada amb una infecció viral.