Les vacunes contra el coronavirus són, des de fa uns mesos, les protagonistes de l'actualitat a tot el món. Sovint parlem també dels efectes secundaris que tenen aquests antídots per a aquells que se'ls inoculen, la immensa majoria de la població. La vacunació contra la Covid-19 és una prioritat per a tothom i és en aquest context en què hem d'entendre el volum informatiu amb què compten les vacunes.
Els experts han fet importants esforços a tot el planeta per explicar els beneficis de la vacunació i restar importància als possibles efectes secundaris. Els avantatges d'inocular-se contra el coronavirus permeten pensar en un futur millor a mitjà termini, abandonant progressivament les mesures preventives. No obstant això, tampoc hem d'amagar que les vacunes poden comportar efectes, encara que majoritàriament siguin lleus i passatgers.
Dos canvis que noten algunes dones i que s'estudien com a possibles efectes secundaris
Entre les reaccions a les vacunes hi ha diversos efectes secundaris: mal de cap, febre i malestar poden ser efectes de la vacunació durant algunes hores. Però hi ha altres efectes no tan comuns que la comunitat científica estudia per determinar si cal catalogar-los com efectes secundaris o si no els podem etiquetar com a tals. Entre ells es troben alguns que han notat moltes dones després de vacunar-se i que aquest dimarts, 20 de juliol, relata el diari 'El Mundo'.
Ens referim, d'entrada, a variacions en la menstruació. Diverses dones han detectat reaccions com sagnats una mica més abundants del que és habitual o fins i tot petits retards en la regla. A més, una altra reacció detectada per un altre grup de dones són canvis en les mames.
En els dos casos, aquestes circumstàncies hi ha qui les defineix com a efectes secundaris, encara que la ciència les està estudiant i és aviat per penjar o no aquesta etiqueta. En països com els Estats Units i el Regne Unit ja s'està investigant al respecte. A Espanya, la Universitat de Granada també estudia, mitjançant un grup específic d'investigació, quin és l'impacte de la covid-19 a la menstruació.
En un estudi previ a la investigació espanyola, una matrona va poder determinar que el 51% de les seves pacients reportaven alguna classe de disfunció menstrual després de la vacuna. Després d'aquestes dades, la Universitat de Granada ja hi està posant remei amb un grup de 120 dones a qui estudiaran durant un any després de posar-se la vacuna.
Segons 'El Mundo', en aquest estudi van observar-se la durada dels cicles menstruals, els seus patrons de sagnat i altres aspectes. La voluntat és determinar si es pot considerar que hi ha una semblança entre els casos detectats i si poden atribuir-se a una reacció a la vacuna. Per ara, no es pot dir que la vacuna causi aquests efectes, encara que tampoc es pot afirmar el contrari.
L'altre gran canvi que han notat algunes dones s'experimenta en les mames. Algunes de les dones recentment vacunades han notat un lleuger creixement de la mida dels seus pits després que se'ls injecti la vacuna. S'estudia també si aquesta inflor pot produir-se per una inflamació dels ganglis, que repercuteixi directament en el creixement de la mida dels pits.
Sigui com sigui, tant les alteracions en la menstruació com els canvis en les mames semblen conseqüències lleus de la vacuna. En aquest sentit, la comunitat científica subratlla que no s'ha d'alarmar a les dones per aquests efectes, ja que en ambdós casos, passats uns dies es torna a la normalitat.
En qualsevol cas, la ciència ja està ficada amb aquesta qüestió. Com en tants altres indicis en relació amb el coronavirus, amb el pas el temps anirem coneixent més respostes.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]