Captura de pantalla del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, durant la roda de premsa a la Paeria

El conseller El Homrani cessa la cúpula del departament de Treball i Afers Socials

Oriol Amorós substituirà Josep Ginesta com a secretari general

L'exdiputat al Parlament i fins ara secretari d'igualtat, migracions i ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, substituirà a Josep Ginesta com a secretari general de la Conselleria de Treball.

Les responsabilitats sectorials que fins ara exercia Ginesta en l'àmbit de Treball seran assumides per l'actual director general de relacions laborals, seguretat i salut laboral, Enric Vinaixa, segons ha informat la Conselleria en un comunicat aquest dilluns. D'altra banda, l'actual directora dels serveis territorials de la Conselleria a Tarragona, Marta Cassany, serà nomenada secretària d'assumptes socials i famílies, en substitució de l'actual secretari, Francesc Iglesias.

El relleu de Ginesta arriba una setmana després de la polèmica dels ajuts dels autònoms, pel col·lapse del sistema informàtic que va provocar hores d'espera per accedir-hi i pel fet que la partida prevista es va exhaurir abans de poder atendre totes les peticions.

El Govern assegura que el canvi s'ha pactat «de comú acord»

Segons indica el Govern, el canvi s'ha pactat «de comú acord» entre el conseller Chakir el Homrani, Ginesta i Iglesias. El Departament destaca Ginesta com una de les persones «clau» en la defensa dels drets de la classe treballadora, en la «consolidació» del paper de la concertació social en l'àmbit de les polítiques de Treball i en la mediació i la resolució de conflictes laborals «molt importants» dels darrers anys.

Per la seva banda, Iglesias ha dedicat aquests cinc anys a «potenciar estratègicament» el sistema de serveis socials, a l'impuls de polítiques públiques adreçades als col·lectius més vulnerables i, especialment, a l'autonomia personal.

L'executiu indica que la reestructuració té com a objectiu «reforçar amb noves perspectives» per als propers mesos les dues àrees clau del Departament, Afers socials i Treball, que «estaran centrats en les conseqüències de la crisi social i laboral sobre la ciutadania»

Les noves incorporacions del Govern

D'una banda, s'aposta per la creació d'una figura dedicada únicament a les polítiques de treball i, de l'altra, es vol donar un nou impuls a la Secretaria d'Afers Socials i Famílies, «de qui depenen qüestions tan sensibles com la discapacitat, el 'sensellarisme' o l'atenció a la gent gran».

Amorós (Barcelona, 1970) ha estat vinculat sempre a les polítiques públiques d'igualtat, ha coordinat l'acollida i el suport a les persones migrades, la protecció internacional de persones refugiades i, més recentment, també totes les polítiques del Departament en matèria de violència masclista.

Cassany (Tarragona, 1970) és des de l'any passat directora dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i també aporta una llarga trajectòria i experiència a l'administració catalana. És llicenciada en Dret i professora associada de Dret Administratiu a la Universitat Rovira i Virgili.

Vinaixa (Barcelona, 1967) és director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat des de l'any 2016 i ara assumeix també les tasques de secretari de Treball.