Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general amb gent fent cua per aconseguir una mascareta gratuïta en una farmàcia de Blanes

Les farmàcies no tenen pressa per fer tests d'antigen: «Encara no hi ha res definit»

Salut ha avançat la proposta aquest dilluns

Pla general amb gent fent cua per aconseguir una mascareta gratuïta en una farmàcia de Blanes
Casas demana que cal anar poc a poc i que primer s'ha d'acabar de tancar un circuit que garanteixi la seguretat de les proves  | ACN

El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas, ha valorat «positivament» l'anunci de la consellera de Salut, Alba Vergés, segons el qual s'està treballant perquè les farmàcies facin tests d'antigen per detectar el coronavirus, però ha afegit que «no hi ha res definit» i que «la pressa no és bona consellera».

En declaracions a l'ACN ha indicat que volen tancar un circuit que garanteixi «la seguretat dels professionals, però també de la gent que va a les farmàcies» i que estigui basat en el tractament de les mostres i l'adequació dels espais. Casas ha explicat que amb la voluntat de descongestionar els CAP també s'està estudiant que puguin fer vigilància epidemiològica, gestió de crònics, informació i derivació.

Casas considera que des que fa dues setmanes es va validar l'ús dels tests d'antigen hi ha «molt d'interès mediàtic» perquè es pugui fer a les farmàcies, però ha demanat anar a poc a poc. Considera que abans cal acabar de tancar un circuit que garanteixi la seguretat de les proves i que permeti registrar el resultat a la història del pacient, i en el cas de positivitat es pugui derivar als CAP.

«Ens agradaria que fos possible, però hem de tenir en compte que així com les farmàcies ja hem participat en altres campanyes de salut pública, com el cribratge de càncer de còlon o de detecció precoç del VIH, la covid és una situació excepcional, estem en una epidèmia i la tècnica no és senzilla», ha destacat.

«El que demano és que tampoc ens precipitem. Estem intentant tancar un circuit el més ràpid possible», ha indicat Casas. Ara mateix manquen dos punts per consensuar que són «la gestió de la presa de mostres o el tractament de la mostra, i el circuit o adequació del lloc o local per garantir la seguretat dels farmacèutics i la gent que vingués a fer-se la prova», ha especificat.

Casas ha explicat que des de l'inici de la pandèmia els farmacèutics estan en converses amb el Departament de Salut per contribuir a descongestionar els CAP. Per fer-ho cal «una integració de les oficines de farmàcia perquè esdevinguin un punt d’atenció comunitària pel sistema de salut». D'aquesta manera podrien assumir diverses tasques. «Hi ha moltes maneres de descongestionar dels caps, des de circuits de vigilància epidemiològica compartida, des de la possibilitat de la gestió de crònics o fins i tot la informació i derivació», ha explicat.

 

Es necessita l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris

Durant la roda de premsa d'aquest dilluns, la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha defensat que utilitzaran qualsevol eina que puguin «posar a la disposició del control de la pandèmia». Tot i això, ha matisat que es necessita l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AGEMED) per poder realitzar aquestes proves a les farmàcies.

En aquest sentit, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha argumentat que han de garantir que les persones que realitzen les proves estan protegits, que els espais són correctes per a la seva realització i que s'assegura la privacitat dels pacients. Així, ha avançat que des del Departament de Salut s'elaborarà un document marc per tal de determinar totes aquestes condicions que cerciorin que els tests d'antígens es realitzaran i s'interpretaran «amb totes les garanties» epidemiològiques i de seguretat.