Mentre l'arribada dels Reis d'Orient el vespre d'aquest dimarts a tot Catalunya marca l'inici de les darreres hores de les festes de Nadal, els hospitals van notant els efectes de les reunions d'aquests dies en forma de contagis per coronavirus. Les dades a Catalunya indiquen una tendència preocupantment a l'alça: aquest mateix 5 de gener, el risc de rebrot a tot el país s'ha enfilat fins els 552 punts —com a màxim, hauria d'estar a 100—, mentre que la taxa de propagació s'ha situat en 1,45, un llindar molt elevat tenint en compte que, idealment, caldria que no superés l'1.
Els hospitals comencen a patir els efectes dels nous contagis
Unes dades preocupants que van provocar que aquest dilluns, la Generalitat de Catalunya anunciés noves mesures per frenar la pandèmia que s'aplicaran entre el 7 i el 17 de gener: confinament municipal diari, tancament dels comerços de més de 400 metres quadrats i tancament de tots els comerços no-essencials els caps de setmana són algunes de les restriccions més destacades que ha emprès el Procicat per frenar la tercera onada de contagis. Ara bé, els hospitals comencen a patir les conseqüències de l'augment de contagis.
Fonts internes de l'Hospital Clínic de Barcelona han relatat a CatalunyaDiari la seva preocupació per la situació actual i per les conseqüències que pugui tenir en els propers dies. «Les plantes comencen a estar desbordades», han explicat a aquest mitjà, cosa que podria generar un problema per a les UCIs en els propers dies. «Tenint en compte que, de mitjana, un de cada deu pacients ingressats acaben a l'UCI, caldrà veure què passa en els propers dies», afirma personal sanitari del centre en declaracions a CatalunyaDiari, fent referència a un eventual col·lapse de les unitats de cures intensives en els proeprs dies i setmanes.
En el cas de l'Hospital Clínic, un dels grans hospitals de referència de Catalunya, el problema és doble: hi ha ingressos directes als quals, a més, cal sumar els que arriben derivats d'altres hospitals del país. «Els petits hospitals sí que estan més al límit, i la derivació de pacients de centres com el Plató, el Moisès Broggi de Sant Joan Despí o l'Hospital de Vic també augmenten la pressió hospitalària al Clínic», adverteixen fonts sanitàries a aquest mitjà. Per ara, el Clínic es troba al voltant del 100% de l'ocupació d'UCIs, si bé és cert que fins ara no ha estat necessari habilitar espais extraordinaris per a pacients covid com sí que havia passat en etapes anteriors de la pandèmia.
Una tercera onada que s'assembla més a la segona que a la primera
Malgrat que la situació és complexa, des de l'Hospital Clínic el missatge és de certa prudència. «És cert que la situació comença a assemblar-se a la segona onada, la que vam patir a la tardor, però també ho és que no té res a veure amb com ens vam trobar al març i a l'abril passats», relaten a CatalunyaDiari. Amb tot, ara comencen a arribar possibles contagiats dels àpats nadalencs, però el gran temor és pels volts de finals d'aquesta setmana, quan hagin passat uns deu dies de Cap d'Any, data en què es creu que la ciutadania va respectar menys que per Nadal i Sant Esteve les mesures de seguretat anticovid.
Amb tot, des de l'Hospital Clínic ja es preparen per a uns propers dies i setmanes molt complicats a conseqüència de la coneguda com a tercera onada. Ho fan amb una previsió de materials molt més sòlida que en les primeres setmanes de la pandèmia, el març passat, però ajustats a nivell de personal, a causa de baixes de treballadors de risc o de personal que s'ha traslladat a altres centres. El personal sanitari afronta, doncs, el tercer embat d'una epidèmia que no dona treva.