El Taulí atura el 30% de la cirurgia complexa no urgent a causa de l'augment de casos covid

El centre ha programat operacions en dissabte des de l'agost per recuperar les intervencions acumulades

Façana de l'hospital Parc Taulí de Sabadell
El Taulí atura el 30% de la cirurgia complexa no urgent per destinar personal a ingressos i UCIs covid-19| Catalunya Diari

L'Hospital Parc Taulí de Sabadell s'ha vist obligat a aturar el 30% de l'activitat quirúrgica no urgent del bloc central, on es fan les intervencions més complexes, a causa de la creixent tassa d'ingrés de pacients amb coronavirus.

Dels deu quiròfans que hi ha al centre, i que funcionen matí i tarda, aquesta setmana ja s'han tancat dos al matí i quatre a la tarda per destinar personal, com infermeres o anestesistes, a les UCI i les àrees d'hospitalització amb pacients covid-19. Aquest dimarts hi havia 110 pacients ingressats amb coronavirus al Taulí, i 30 més a l'UCI. La reprogramació de les intervencions suspeses s'afegeix ara a la llista de les que ja es van haver de suspendre a la primavera durant la primera onada de la pandèmia i que l'hospital intenta recuperar amb la programació de cirurgies els dissabtes.

El tancament de quiròfans al Taulí afecta una mitja de catorze pacients diaris amb patologies benignes no urgents. La reprogramació de l'activitat, malgrat l'esforç que fa el centre amb l'obertura de quiròfans els dissabtes, dependrà de l'evolució de la pandèmia. «No sabem quan podrem tornar a obrir al 100%», lamenta el cap de Cirurgia del Taulí, Salvador Navarro.

L'augment de casos i d'ingressos afecta totes les àrees de l'hospital

El doctor Navarro explica que el pla de contingència de l'hospital permet modular la planificació actual amb un marge de 48h, si la situació a les UCI o a les unitats d'hospitalització es desbordés. En el pitjor dels escenaris del març i abril passats, el Taulí va funcionar amb només quatre quiròfans, però Navarro encara veu «lluny» arribar a aquestes xifres. De fet, sobre el tancament dels sis quiròfans actuals, diu, hi ha una «altra manera de veure-ho». Al Taulí, explica, continua l'activitat a vuit quiròfans al matí i sis a la tarda i es segueix fent sense incidències la cirurgia major ambulatòria, així com els parts, una part de les intervencions de traumatologia i la cirurgia oncològica.

Pel que fa a la resta d'àrees, el Taulí té ja destinades tres plantes a malalts amb covid-19 amb més d'un centenar de pacients i 30 més a l'UCI. L'augment d'aquestes dades –fa quinze dies n'hi havia una vuitantena a planta i una desena a l'UCI– és el "factor limitant" que obliga al tancament de quiròfans per manca de personal.

«Si les UCI es van omplint, els intensivistes no podran agafar tots els malalts que els arriben i els anestesistes hauran de sortir de quiròfan per portar aquests malalts. El mateix passa amb les infermeres de quiròfan, que tenen una alta especialització. És aquest moviment de persones el que ens obliga a tancar», explica Navarro.

El cap de Cirurgia del Taulí comenta que també el nombre d'ingressos a planta acaba afectant els quiròfans perquè l'augment de casos de covid-19 i la llarga estada d'aquests pacients no permet que es puguin reservar llits per a pacients que necessiten quedar-se ingressats després d'una intervenció.


Comentaris

envia el comentari