Fernando Simón no ha descartat el confinament domiciliari en la cartera de mesures que el govern estatal aplica per frenar l'expansió de la covid-19, però ha demanat ser «moderats» i ha recordat que l'estat d'alarma dona «marge» a les Comunitats Autònomes per actuar. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha fet costat, d'aquesta manera, a la postura del ministre de Sanitat, Salvador Illa, que tampoc aposta per una restricció d'aquest tipus. Simón també ha constatat que la incidència de la pandèmia és «molt elevada», de 527 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies, i ha admès que si les mesures actuals no funcionen, la pressió sobre les UCI «podria seguir pujant».
D'altra banda, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries s'ha disculpat pel comentari sobre les infermeres titllat de masclista que va fer en el transcurs d'una entrevista telemàtica. «No té res a veure amb la meva forma de pensar i queda clar que encara tinc molt camí al davant per aprendre i fer-ho millor», ha reflexionat.
La polèmica de les infermeres
Simón fa dies que està a l'ull de l'huracà després que el Consell General d'Infermeria carregués contra ell per haver fet comentaris «sexistes i vexatoris» contra les infermeres en una entrevista a Facebook. El col·lectiu va exigir que Simón demanés disculpes «de forma immediata» i va amenaçar que, si no ho feia, recollirien signatures per demanar la seva reprovació parlamentària i que el govern espanyol el cessés.
A l'entrevista, amb els escaladors Iker i Eneko Pou, Simón va explicar que quan estudiava li agradaven les malalties infeccioses, i els esportistes li van preguntar si li agradaven «les malalties o les infermeres infeccioses». «No els preguntava si eren infeccioses o no, això es veia uns dies després», va respondre l'epidemiòleg.
Per al col·lectiu, aquestes declaracions «primitives» són «totalment impròpies» d'una persona amb el càrrec de Simón i creuen que són «un atemptat contra la dignitat a la dona i a una professió sanitària imprescindible».
La vicepresidenta primera de l'organització, Pilar Fernández, lamenta que el col·lectiu fa «dècades» que lluita per «desfer-se d'imatges i estereotipis masclistes i retrògrads» a un sector majoritàriament format per dones, i denuncia que ara sigui Simón qui «es burli, menyspreï i denigri» la professió. A més, també es va queixar sobre el fet que faci «acudits» amb la pandèmia.