Illa assegura que a Espanya «no hi falta cap tipus de material sanitari»

El ministre ho ha assegurat després de ser preguntat pel PP

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa
Salvador Illa assegura que a Espanya no hi falta material sanitari | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dimarts, en el ple del Senat, que actualment a Espanya «no falta cap mena de material sanitari» per a fer front a la segona ona de contagis. Illa s'ha pronunciat així a una pregunta formulada per la senadora del Grup Parlamentari Popular Paloma, Inés Sanz Jerónimo, qui li ha avisat que algunes comunitats autònomes «continuen» esperant el material sanitari de la compra anunciada pel govern per a fer front a la segona ona de la pandèmia de coronavirus.

Es tracta de l'Acord Marco, aprovat al setembre pel Consell de Ministres, per a l'adquisició de material sanitari i equips de protecció individual destinats al Sistema Nacional de Salut i altres institucions de l'Estat, per un import econòmic total de 2.578.739.505 euros per a gairebé 3.700 milions d'unitats de producte.

La licitació de l'acord es va publicar en la Plataforma de Contractació de l'Estat el 4 d'agost, i té com a objectiu agilitar l'accés als subministraments a través d'una compra centralitzada que evitarà que les Comunitats Autònomes, excepte la Comunitat Valenciana que no s'ha sumat a l'acord, les àrees sanitàries de Ceuta i Melilla, l'INGESA i els ministeris de Defensa i Interior, hagin d'iniciar processos de licitació cada vegada que precisin un subministrament.

«S'esperava que les primeres remeses d'aquest material arribessin a les comunitats autònomes que s'havien adherit a aquest acord marc. Es van adherir totes menys la Comunitat Valenciana i, fins i tot, diversos ministeris, però és que encara no se sap res de la gran compra de material sanitari que van anunciar a tort i a dret», ha assenyalat la senadora del PP.

No obstant això, el ministre ha informat que en aquest acord s'han presentat 177 empreses que han competit per 475 lots i que aquesta setmana, «o com a molt la següent», es podrà accedir a l'adjudicació nacional del material, ja que ja està finalitzat tot el treball d'avaluació tècnica i comprovació tècnica dels diferents lots, així com l'anàlisi econòmica.

El ministre assegura que ara mateix no falta material enlloc

Illa ha remarcat que «afortunadament, i pel treball conjunt realitzat per les comunitats autònomes i el govern central, en aquests moments no hi ha falta de cap mena de material que sigui requerit per a afrontar la segona ona de Covid-19 i, en part també gràcies al fet que la indústria nacional ha desenvolupat capacitat de producció de diferents tipus de productes».

Així les coses, el ministre ha volgut deixar clar que totes les comunitats autònomes que han tingut dificultat o han vist que la seva reserva d'algun material minvava i l'han sol·licitat al Ministeri de Sanitat, han rebut el material que necessitaven. «En aquests moments hi ha de tot i en breus s'adjudicarà aquest acord marc per a tenir quantitat per als pròxims anys», ha resolt.


Comentaris

envia el comentari