L'Hospital Clínic de Barcelona és el millor centre hospitalari de Catalunya i un dels tres millors d'Espanya. Així ho diu la sèrie històrica de l'Índex d'Excel·lència Hospitalària (IEH) 2015-2019, elaborat durant cinc edicions per l'Institut Coordinades de Governança i Economia Aplicada.
El llibre 'IEH 2015-2019. Cinco años de sanidad en España' (editorial Profit) fa balanç d'aquestes cinc edicions per analitzar el model sanitari espanyol, a més d'incloure rànquings en l'àmbit estatal, autonòmic i per especialitats. L'IEH es basa en entrevistes telefòniques a uns 2.000 professionals de la salut, seleccionats per la seva capacitat professional i la vinculació amb els centres o el seu entorn.
El Clínic de Barcelona ha estat el millor hospital de Catalunya durant cinc anys consecutius i sempre ha estat entre els tres millors d'Espanya (segon el 2019, 2017 i 2016; tercer el 2018 i 2015). Per darrere del Clínic, s'han mantingut estables l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i el Centre Mèdic Teknon, amb petites fluctuacions. En la darrera edició (2019) ha entrat per primera vegada l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau (cinquena posició), substituint a l'Hospital de Bellvitge.
El #CLÍNIC millor hospital de Catalunya per sisè any consecutiu, segons l'Índex d'Excel·lència Hospitalària (IEH) 2015-2019 de l'Instituto Coordenadas. https://t.co/wL8HgHp0MM
— Hospital CLÍNIC (@hospitalclinic) December 30, 2020
#OrgullCLÍNICpic.twitter.com/NnPVO04egu
Fundació Jiménez Díaz, millor hospital d'Espanya
La Fundació Jiménez Díaz de Madrid ha estat escollida per unanimitat millor hospital d'Espanya en la sèrie. De fet, Madrid és la comunitat amb més hospitals al 'top 10' estatal durant aquests cinc anys. Destaquen en totes les edicions la Fundació Jiménez Díaz i l'hospital Universitari La Paz, a més de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón, l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, l'Hospital Clínic San Carlos i l'Hospital Universitari Ramón y Cajal.
Catalunya és, juntament amb Madrid, el territori amb més hospitals entre els 10 millors, amb quatre centres: sobretot el Clínic (que s'ha anat alternant amb La Paz entre la segona i la tercera posició), però s'han unit durant aquests anys l'Hospital Vall d'Hebron, l'Hospital Quirónsald Barcellna i el Centre Mèdic Teknon.
Col·laboració público-privada
L'autor del llibre i director de l'Anàlisi de l'Institut Coordinades, Carlos Díaz Güell, afirma que el Sistema Nacional de Salut és «un model d'èxit de col·laboració i coexistència público-privada, més enllà» de les mesures extraordinàries i la gestió qualificada que tot sistema de salut ha hagut d'adoptar davant el coronavirus.
El vicepresident executiu de l'Institut, Jesús Sánchez Lambás, afirma al pròleg que Coordenades valora l'element qualitatiu, mesurant l'excel·lència hospitalària «des de la convicció per a competir i esforçar-se també millora les coses». El seu concepte d'excel·lència és la suma de: qualitat assistencial, servei hospitalari, benestar i satisfacció del pacient, capacitat innovadora, atenció personalitzada i eficiència de recursos, «apostant per la sostenibilitat d'un sistema de salut públic, gratuït i de qualitat».
El llibre també pretén, en plena pandèmia del coronavirus, «reconèixer el conjunt del sistema i dels professionals de la salut» pública i privada, i es preveu una altra edició de l'IEH per al pròxim any.