Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa

L'himne d'Espanya podria patir un canvi notable: la lletra que li volen posar

El sevillà Jorge Mira Frías ha posat en marxa una iniciativa per aconseguir firmes

Imatge de Pedro Sánchez en roda de premsa
Un veí d'una localitat sevillana ha proposat una lletra per l'himne d'Espanya | Catalunya Diari

A excepció dels períodes del Trienni Liberal (1820-1823) i la Segona República (1931-1939), la Marxa Real porta sent l'himne d'Espanya des del segle XVIII. No obstant això, la proposta de Jorge Mira Frías, un veí d’Algámitas (Sevilla), podria suposar la modificació d'aquest símbol.

Segons ha avançat 'Confidencial Digital', aquest ciutadà ha posat en marxa un procés per a intentar que les Corts Generals aprovin per llei una lletra per a acompanyar la melodia de l'himne espanyol. 

Per a dur a terme la seva proposta, el sevillà ha realitzat iniciativa legislativa popular i en el primer article ha establert que «l'Himne d'Espanya té lletra pròpia, que es descriu com a conseqüència de la seva llarga història i en atenció als principis, llibertats, drets i deures dimanants de la Constitució Espanyola de 1978».  A més, també ha indicat que la lletra manifesta «el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions d'Espanya i la solidaritat entre totes elles».

La lletra 

Ha estat el mateix veí d’Algámitas el que s'ha encarregat de posar-li contingut verbal a la melodia de la Marxa Real sota el títol ‘Sublime en la Unidad’. Així és la lletra que podria acompanyar a l'actual Himne del país:

«¡Madre España!: la tierra legendaria que nos vio nacer, ¡legado universal!

 

Soberana y auténtica es España, pueblo regional, ¡sublime en la unidad!

 

Causa y principio de pueblos, ¡emblema de la Hispanidad!, para la Humanidad.

 

Rojo con oro, más oro y rojo tiñen de color la estela nacional». 

 

«Entereza, razón y tolerancia, noble voluntad, ¡conciencia nacional!

 

Firme España, la senda solidaria donde caminar: ¡concordia y hermandad!

 

Alba de pueblos de antaño han bordado nuestra identidad para crecer, soñar. 

 

Sus descendientes de siempre refrendan La Constitución de paz y libertad». 

 

«¡Madre España!: la tierra legendaria que nos vio nacer, ¡legado universal!

 

Soberana y auténtica es España, pueblo regional, ¡sublime en la unidad!

 

Causa y principio de pueblos, ¡emblema de la Hispanidad!, para la Humanidad.

 

Rojo con oro, más oro y rojo tiñen de color la estela nacional». 

Protecció a la lletra 

Més endavant, amb l'article 3 ha destacat que «la lletra de l'Himne d'Espanya haurà de ser interpretada i acompanyada amb el seu Himne en tots els actes oficials dels quals participi».

D'altra banda, amb l'article 4 ha prohibit usar la lletra «en acte, forma, versió o amb finalitat que menyscabin la seva alta significació d'insígnia d'Espanya».

Unes paraules que també són avalades per l'article 5, amb el qual ha subratllat que «la protecció de la lletra de l'Himne d'Espanya serà la mateixa que la dels altres símbols de l'Estat espanyol: himne, bandera i escut, i la seva empara legal estarà garantit per les lleis penals corresponents».

Els motius que justifiquen la necessitat d'adoptar una lletra

D'altra banda, en el text de la iniciativa ha inclòs una exposició dels motius que justifiquen la necessitat que l'himne adopti una lletra. En primer lloc, ha accentuat «el profund valor simbòlic, emotiu, solidari i acollidor de tots els fills de la nostra terra que tenen la seva referència en La Marxa Real o Marxa Granadera com a Himne oficial d'Espanya, pràcticament des de fa dos segles». 

Així mateix, ha destacat que «és el model indestructible que representa la Nació Espanyola», i ha realitzat la seva obstinació a «materialitzar la voluntat manifestada per la societat espanyola de donar-li contingut verbal a l'Himne d'Espanya vinculant els quatre símbols, Marxa, Bandera, Escut i Lletra».

Quatre símbols que remarquen l'«expressió inequívoca d'identitat nacional» i aprofundeixen «els seus valors de definició, unitat, diversitat, de conveniència i solidaritat». Igualment, ha indicat que «bandera, escut i himne, entonat i cantat» són «la conseqüència de la concreció simbòlica de la història dels pobles d'Espanya i del seu senyal d'identitat materialitzada en la Constitució com a símbol de vocació unitària i atemporal». 

La lletra, a més, «recull l'herència immemorial de la seva pròpia història, les vivències del present i la mirada posada en un nou futur de convivència, progrés, solidaritat, pau i llibertat» i «contempla els símbols propis de tot el que és Espanya». 

Finalment ha destacat que 'Sublime en la Unidad' disposa de tots els elements per a ser cantada, «ritme, musicalitat, concisió, senzillesa, emotivitat i identitat» i que la llengua oficial de l'Himne serà el castellà i, per tant, «es farà respectar per tots com a símbol constant de plenitud nacional».

Necessita 500.000 signatures

Segons la llei reguladora de la iniciativa legislativa popular, perquè la proposta de l’andalús sigui debatuda en el Congrés ha de reunir, almenys, la signatura de 500.000 espanyols i el termini per a aconseguir-lo són 9 mesos.

Per a aconseguir aquest objectiu, Jorge Mira Frías està buscant una plataforma en Internet que reuneixi els requisits legals per a recollir les signatures i que aquestes siguin vàlides. Frías ha destacat, d'altra banda, que no ha tingut contacte amb els grups parlamentaris per a sondejar el seu suport a la proposició de llei. 

Altres propostes

La proposta de Jorge Mira Frías no ha estat l'única que s'ha dut a terme per a posar-li una lletra a l'Himne d'Espanya. L'any 2007, el Comitè Olímpic va convocar un concurs per a afegir contingut verbal a la Marxa Real i encara que van triar una de les participants, finalment la van descartar. Altres iniciatives, com la de la cantant Marta Sánchez, també han fracassat.