Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se

L'Hospital Universitari de Vic té tres plantes amb malalts de covid-19 i 12 ingressos diaris

Des de la primera onada, a l'hospital hi ha hagut 745 ingressos, s'han visitat uns 1.500 pacients i s'han registrat 131 defuncions

Diversos sanitaris amb roba especial de protecció contra la Covid-19 vestint-se
Salut ultima un protocol més «flexible» per a les residències de gent gran | cedida

Preocupació a Vic per l'expansió de la pandèmia i l'augment dels ingressos de pacients amb covid-19. Actualment l'Hospital Universitari de Vic ja té tres plantes destinades a pacients amb coronavirus i les deu places de l'UCI també estan ocupades per aquest perfil de malalts. El centre té una mitjana de 12 ingressos diaris. De moment, la incidència no ha obligat a desprogramar altres proves però, si els contagis segueixen a l'alça, caldrà ampliar els llits d'UCI, destinar-hi més personal i començar a limitar la resta d'activitat hospitalària. Segons les últimes dades, la velocitat de reproducció a Vic se situa a l'1,6 i el risc de rebrot s'ha disparat al 2.229.

La situació de la pandèmia a la capital d'Osona continua empitjorant i continua al capdavant dels municipis catalans amb més incidència de covid-19. Segons les últimes dades, la velocitat de reproducció se situa a l'1,6 i el risc de rebrot ja s'ha disparat al 2.229 i una incidència acumulada de 1.300, una xifra «preocupant», segons la sotsdirectora de la regió de la Catalunya Central de l'Agència de Salut Pública, Imma Servós. A més, ha afegit que la majoria de casos positius estan localitzats en l'àmbit social-familiar.

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha recordat que a la ciutat s'han pres i es prenen mesures perquè hi hagi menys interacció, però les dades continuen sent molt altes. Per això, ha dit, «ens toca acompanyar i ajudar perquè les normes que ja tenim vigents i les que vinguin aconsegueixin evitar el col·lapse sanitari».

Més pressió als hospitals amb més ingressos

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha passat de disposar 30 quiròfans per setmana a 50 i té l'UCI ocupada al 100% per covid-19. El gerent del CHV, Pere Soley, assegura que «si la tendència continua en augment, segurament s'haurà d'ampliar». En aquest moment hi ha 70 pacients ingressats per covid-19 a l'Hospital Universitari de Vic (HUV) i l'UCI està tota plena de casos covid-19, amb una mitjana de 12 ingressos diaris. En aquests moments hi ha tres plantes de l'HUV amb malalts de coronavirus i els responsables de l'equipament alerten que «l'obertura d'una quarta planta faria disminuir l'activitat quirúrgica».

Des de la primera onada, al CHV hi ha hagut 745 ingressos, s'han visitat uns 1.500 pacients i s'han registrat 131 defuncions. Fins avui s'han fet 16.700 proves PCR. Davant d'aquesta situació, Rosa Maria Morral, directora assistencial del CHV, ha demanat a la població que compleixi les mesures, ja que «els professionals donem el 200% i si hem d'obrir una segona UCI, haurem de parar l'activitat assistencial».

Per la seva banda, el director assistencial de la Fundació Hospital Santa Creu, Joan Espaulella, ha explicat que en aquest moment en aquest centre hi ha una planta totalment ocupada per 24 pacients de covid-19 i assegura que «mentre es pugui es mantindrà l'activitat».

L'atenció primària «amb tensió»

Pel que fa a l'EAP Vic Nord i Vic Sud, l'Atenció Primària fa setmanes que estan detectant cada cop més pacients positius. La gerent de l'EAP Vic Sud, Marta Serrarrols, explica que «fa moltes setmanes que estem amb molta tensió, amb la maquinària al 200%», però assegura que «estem fent molt bona feina i diagnosticant molts pacients». La setmana passada a l'EAP Vic Sud es van fer 876 proves PCR i es van diagnosticar 240 casos. Aquesta setmana, amb dos dies, s'han fet 509 proves i hi ha 78 persones diagnosticades.

Pel que fa a l'EAP Vic Nord, la seva directora, Berta Bonay, ha dit que «aquesta calma tensa, amb molta feina, no és cosa de 15 dies, fa moltes setmanes que estem amb aquesta sensació». Al CAP Vic Nord es va posar en marxa un equip de residències per vetllar per l'evolució de la malaltia a les residències, dues persones gestores de covid a les escoles i dos gestors de covid per fer seguiment de contactes.