Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de dos sanitaris preparant proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta de Lleida, el dia 1 de setembre de 2020.

Les trobades socials i familiars situen Palafrugell com el municipi amb més risc de rebrot

Salut farà un cribratge massiu al municipi entre divendres i dissabte

Imatge de dos sanitaris preparant proves PCR per al cribratge al Centre Cívic de l'Ereta de Lleida, el dia 1 de setembre de 2020.
Salut farà un cribratge massiu al municipi entre divendres i dissabte | CatalunyaDiari

Les trobades familiars i socials estan entre els principals motius de l'increment de casos de coronavirus a Palafrugell, de fet, ja és el municipi català amb més risc de rebrot (2.131).

El director del CAP d'aquest municipi del Baix Empordà, Nacho Pascual, diu que no s'ha trobat un origen concret de l'expansió del virus a Palafrugell, però els experts creuen que molts dels contagis que s'han produït en les últimes setmanes han tingut lloc en esdeveniments socials i en l'àmbit familiar. De fet, han elaborat un mapa de casos per barris i sectors i la realitat mostra que «està tot molt dispers». «No li trobem una explicació clara», afegeix.

Entre les mesures per intentar frenar el creixement de casos, Salut farà un cribratge massiu al municipi entre divendres i dissabte. L'objectiu és detectar asimptomàtics d'entre 30 i 60 anys, la franja on se situen la majoria de positius.

L'hospital de Palamós té a hores d'ara 40 pacients ingressats per covid, cinc dels quals es troben a la unitat de semicrítics. El centre encara té marge per assumir nous ingressos però ja ha decidit ajornar les operacions no urgents que requereixin ingrés. Tot i que el risc de rebrot a Catalunya ha disminuït lleugerament aquest dimecres, la situació a Palafrugell ha empitjorat i el municipi ja se situa en primer lloc en risc de rebrot, amb 2.131, situant-se per sobre de Vic.

Cribratge massiu divendres i dissabte

El cribratge massiu d'aquest cap de setmana és una de les mesures per fer front a l'increment de casos, però segurament no serà l'última sinó que dependrà del nombre de positius que detectin les proves. Ara mateix el municipi té un 20,47% de positivitat a les proves realitzades, en la darrera setmana s'han detectat 603 positius i la RT se situa en 1,75.

Segons el director del CAP de Palafrugell, Nacho Pascual, l'empitjorament de la situació es deu a les trobades socials i familiars. «Hem buscat causes en empreses, en clubs esportius i altres tipus d'àmbits i realment aquí no hi hem vist res», diu. En aquest sentit, explica que en les últimes setmanes s'han realitzat alguns esdeveniments socials (com ara casaments, batejos o partits de futbol) on s'han detectat alguns dels casos. «Aquests focus són precisament els que tenim controlats, però on hem perdut més el control és en tota la vida social fora d'aquests actes», afegeix.

Des del centre han elaborat un mapa amb els positius detectats i la fotografia mostra una gran dispersió dels casos. El que sí que tenen clar és la franja d'edat en la qual s'han de centrar: les persones d'entre 30 i 60 anys. «És on hi ha més casos asimptomàtics que pretenem detectar». La població «diana» entre aquestes edats se situa entre les 13.000 i les 14.000 persones. «Sabem que no hi acudirà tothom i preveiem realitzar-ne entre 2.000 i 4.000», afirma.

Campanya de conscienciació

La participació en el cribratge és voluntària però per aconseguir el màxim d'adhesions possible, els agents cívics estan fent tasques de conscienciació i la policia també llença missatges per megafonia avisant a la població. També han preparat una campanya d'informació que volen fer viral a les xarxes per aconseguir que la gent es conscienciï de la gravetat de la situació.

Una altra de les problemàtiques són les quarantenes. Pascual admet que en una població relativament petita com Palafrugell, és senzill localitzar els que se les salten, de fet, ja n'han detectat alguns casos. L'objectiu, un cop es conegui la radiografia real que aportin les proves, és aconseguir que aquelles persones que tenen més dificultats per la seva situació social puguin aïllar-se correctament.