Dos hospitals catalans compten amb una nova eina de cirurgia fetal que permet intervenir als fetus amb més precisió i seguretat. Així ho demostra el cas del Julen i el Liam, dos dels primers bessons que l'Hospital Sant Joan de Déu i el Clínic han operat amb el nou sistema de navegació quirúrgica pioner al món que redueix la mortalitat.
La intervenció consisteix a aturar el flux de sang entre els fetus que comparteixen placenta i que normalment acaba amb la mort de tots dos per la poca precisió que oferien les eines anteriors. La innovació, creada per BCN Medtech de la Universitat Pompeu Fabra, permet al cirurgià guiar-se molt millor fins a l'úter de la mare gràcies a un GPS quirúrgic tridimensional que redueix el temps de la intervenció.
Amb el nou sistema hi ha una taxa de supervivència del 90% d'almenys un dels dos fetus
Abans d'aquest nou sistema, els cirurgians havien de calcular els moviments d'intervenció només a partir d'una ecografia, de manera que era molt menys precís. Amb les noves eines, la intervenció és més curta i fa possible simular diversos punts d'incisió per fer entrar el catèter i escollir l'opció menys invasiva. Ja s'han dut a terme vint operacions amb una taxa de supervivència d'almenys un dels dos fetus del 90%.
Las nuevas tecnologías son fundamentales para conseguir cirugías más seguras, con sistemas que asisten al cirujano y reducen mucho los riesgos. https://t.co/jT3lCjmqNP
Conoce a fondo el nuevo navegador quirúrgico 3D para cirugía fetal @BCNatalResearch— Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ES (@SJDbarcelona_es) November 18, 2019
Es tracta d'un sistema pioner fet per primera vegada al món en cirurgia fetal i que mostra uns resultats molt positius. Recentment, a més, l'Hospital Sant Joan de Déu ha estrenat un nou bloc quirúrgic amb vuit quiròfans d'alta tecnologia.