Foto d'un pacient amb Covid-19 en un hospital espanyol.

Els hospitals catalans llancen una alerta pel que estan veient: risc de col·lapse

Els epidemiòlegs alerten de la barreja de bronquiolitis, covid i grip en tots els hospitals de Catalunya

Amb la vista posada en el pont d'aquest mes de desembre, els epidemiòlegs adverteixen que les infeccions respiratòries han pujat un 14% en l'última setmana. La grip ha duplicat la seva incidència en els últims set dies. Pel que fa al virus respiratori sincicial (VRS), responsable de la bronquiolitis, està saturant les urgències i les Unitats de Cures Intensives (UCI) pediàtriques.

La Covid-19 tampoc es queda enrere: la taxa ha pujat de 133 a 143 casos per cada cent mil habitants. A causa d'això, creix la pressió assistencial, només a les plantes hospitalàries, amb 675 pacients ingressats, 38 més que la setmana passada, segons les últimes dades de la Conselleria de Salut.

Augment de totes les infeccions respiratòries

La incidència ha pujat un 14% aquests dies. Les urgències dels hospitals ja estan patint la saturació de pacients amb infeccions respiratòries i pacients crònics, que era habitual en els anys prepandèmics. Ara bé, els epidemiòlegs creuen que la incidència de coronavirus és major, ja que a Espanya només es registren els casos greus o els que estan per damunt dels seixanta-cinc anys.

«Ens preocupa que comenci a fer fred, arribi el pont de desembre i Nadal i es repeteixi la història d'altres anys», declara Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE). A més, l'alerta que, juntament amb el coronavirus, està pujant altres virus respiratoris. «Es podria arribar a una situació preocupant».

La bronquiolitis satura les urgències i les UCI pediàtriques

El punt més alt de bronquiolitis arribarà la setmana vinent i els hospitals es preparen per a la sobrecàrrega. Arran d'això, Caylà crida a continuar utilitzant la mascareta al transport públic i a continuar avançant en la vacunació tant de covid com de grip. Tanmateix, creu que és un error pensar que la pandèmia ha acabat.

Afirma que ens trobem davant la mateixa situació que vam patir el passat 2021, quan a les portes del mes de desembre, els casos de covid van augmentar. Segons dades actualitzades aquest dimarts, vint-i-dos de novembre, la incidència d'infeccions respiratòries agudes ha augmentat un 14% tot i que encara està en nivells baixos.

Entre els virus que circulen, el més freqüent és el rinovirus, 21,8%, seguit del coronavirus, 18,4%, la grip, 14,2%, i la bronquiolitis, 11,8%. Segons el Sistema d'Informació per la Vigilància a Catalunya, corresponent a la setmana del 14 al 20 de novembre, la incidència de la grip s'ha passat de 51 a 109 casos per cada 100.000 habitants. Si es confirma aquesta tendència, seria un esdeveniment precoç en relació amb altres temporades.