Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Llits per als pacients de coronavirus en un pavelló poliesportiu

La principal carència als hospitals d'Espanya davant l'augment de brots de coronavirus

Els metges preveuen que es necessitaran 6.720 llits en el moment àlgid de la segona onada

Llits per als pacients de coronavirus en un pavelló poliesportiu
Els hospitals necessiten un registre nacional de les UCI de país per afrontar la segona onada | ACN

Els experts ja advertien del risc de no complir amb les mesures de seguretat per evitar nous contagis de coronavirus. Ara, tenen clar que el que estem vivint aquests dies amb els nous brots és només un aperitiu  del que pot passar de cara a la tardor. S'espera que aquesta segona onada sigui menor que la primera, però els especialistes ja es preparen i han fet una previsió davant el pitjor escenari

Registre nacional de totes les UCI

Els responsables de les unitats de cures intensives (UCI) d'Espanya alerten que és necessari un registre nacional de les UCI del país per assegurar una resposta adequada davant de possibles brots de Covid-19. Segons s'ha pogut saber, els metges i infermers han redactat un document on reclamen un pla de contingència territorial  que prevalgui el criteri de solidaritat entre centres. D'aquesta manera es vol evitar el que ja va succeir durant la pandèmia, quan algunes UCI superaven el 300% d'ocupació mentre en altres comunitats sobraven llits. 

Aquests responsables van elaborar una enquesta a 250 serveis de Medicina Intensiva, amb la que van poder observar que només hi havia registrats 2.638 llits d'UCI. A l'escenari més pessimista dels tres que es contemplen, serien necessaris 6.720 llits. No obstant això, les dades oficials no permeten conèixer en temps real la situació de totes les UCI del país, i per aquest motiu demanen fer un  registre nacional

Per fer una estimació, el pla es remet a l'últim cens realitzat pel ministeri de Sanitat l'any 2017. Segons aquest, hi ha 4.519 llits d'UCI en hospitals públics i 1.137 en hospitals privats de tot el territori nacional. Això suposaria una ràtio de 9 llits per cada 100.000 habitants. Fins al passat 15 de maig, havien necessitat ingrés per coronavirus un total d'11.464 pacients  a tot Espanya, el que eleva la necessitat de llits d'UCI a 24,39 per cada 100.000 habitants

El document també recull el pic màxim d'ingressos a l'UCI per comunitats autònomes. La màxima ocupació de llits es va produir entre el 30 de març i el 9 d'abril, arribant a 4.461 llits de manera simultània a tota Espanya. Segons l'estudi, l'ocupació va ser molt desigual entre comunitats, i fins i tot en regions sanitàries. 

Ara s'actualitzaran les dades de totes les UCI de país amb el nombre de llits total per unitats, boxes tancats, equipació, respiradors, ingressos totals i percentatges mitjans d'ocupació. Tot en temps real i per àmbit nacional. Es demanarà l'actualització cada 15 dies i, si es detecta un augment de casos, s'ampliarà la freqüència.

Tres possibles escenaris

El pla per calcular les necessitats de llits d'UCI contemplen tres possibles escenaris. El més pessimista s'equipara amb la situació viscuda al març i abril. El mig calcula un 60% de la taxa d'ocupació de les UCI, i l'escenari més optimista preveu un 30% d'ocupació. 

El pitjor dels tres escenaris contempla la mateixa situació viscuda en la primera onada de la pandèmia, més un 50% de pacients no contagiats amb la Covid-19. Això exigeix tenir disponibles 6.720 llits a tot el país i 5.590 en cas que només s'assumeixi un 25% dels pacients no Covid. L'escenari mitjà preveu una ocupació del 60% de les UCI, que sumats el 50% de pacients amb altres malalties, suposaria la necessitat de 4.935 llits. Si només s'aten al 25% de persones sense coronavirus, el nombre de llits seria de 3.805. En el millor dels casos es contempla la taxa d'ocupació del 30% en el pic més alt de la pandèmia. Això exigeix 3.597 llits i, si només s'assumeixen el 25% de pacients no Covid, 2.467 llits.