YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Els bars d'Espanya, farts, prenen una decisió: «Anirà als tribunals»

Els afectats tenen clar que volen posar a Pedro Sánchez davant la justícia

Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia
Els hostalers i comerciants passaran de les protestes a la via judicial | ACN

L'enèsim fracàs del govern per a rescatar al sector de la restauració, el turisme i el comerç, ha fet esclatar als afectats i han pres una decisió. Hostalers i comerciants passaran de les protestes als carrers a exigir responsabilitats per la via judicial. Així ho van anunciar el mateix dia de la nit de Nadal.

Els afectats no estan satisfets amb el pla del govern espanyol per a rescatar al sector, i després de llegir la lletra petita de les mesures publicades en el BOE dimarts passat, han decidit passar a l'acció i portar al govern de Pedro Sánchez davant la justícia.

Un grup d'empresaris units sota la Plataforma d'Empresaris Afectats per la Covid-19 demanaran «el rescabalament del mal emergent, moral i el lucre cessant soferts arran de la crisi sanitària del coronavirus». Dimarts passat van presentar una reclamació davant l'Administració General de l'Estat, demanant una compensació per les mesures «contradictòries i perjudicials» des del començament de la crisi. 

Segons el portaveu de l'entitat, Javier Candela, la reclamació no especifica una xifra concreta, però calcula pèrdues acumulades de fins a 100 milions d'euros. El president d'Hostaleria d'Espanya, José Luis Yzuel, porta mesos reclamant ajudes directes per valor de 8.500 euros, i comparteix la crítica al govern per la seva «falta de respecte al sector».

Yzuel es va mostrar convençut que «això acabarà amb milers i milers de demandes, perquè reclamarem a l'Estat els diners que ens ha robat». Està segur que  «existeixen arguments jurídics per a sostenir que les restriccions han estat arbitràries», ja que en la seva opinió no està demostrat que el tancament de la restauració freni els contagis.

Demanen una reunió amb Sánchez

Per això coincideixen que el govern «està darrere de perjudicis milionaris per als empresaris». Alguna cosa que els porta ara a emprendre mesures legals. Mentrestant, esperen que dilluns que ve es pugui arribar a un acord en la reunió que mantindran Treball i les comunitats autònomes per a canalitzar les ajudes directes.

La Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics fa un pas més i demana una reunió urgent amb el president del govern. La seva intenció és traslladar a Pedro Sánchez la situació del sector i demanar «un rescat específic que contempli mesures immediates a l'àmbit laboral, fiscal, econòmic i financer». 

Les protestes arriben també del sector del comerç. El dijous, les associacions catalanes van recriminar al govern haver deixat fora de les ajudes a les empreses de més de 250 treballadors, ja que moltes d'elles són de centres comercials que estan sotmeses des de fa mesos a tancaments forçosos.

Reunió dilluns que ve

El pla del govern passa per una reducció de costos fixos per al sector del turisme, l'hostaleria i el comerç. En el cas de no arribar a un acord, si es tracta d'una forquilla amb més de 10 locals, l'arrendatari pot optar entre una quitació del 50% o un ajornament del pagament fins quatre mesos després de l'estat d'alarma. 

No obstant això, la clau del pla de rescat està en les ajudes directes. En aquest sentit, el Govern ha anunciat una reunió amb les comunitats autònomes dilluns que ve 28 de desembre. La intenció és reforçar aquestes ajudes i donar una resposta conjunta perquè el pla sigui eficaç i immediat. Per això demana la implicació de totes les administracions.

El Govern defensa que es tracta d'«un pla molt ambiciós» que arriba «en un moment molt oportú» perquè «des de demà mateix els comerciants, hostalers i els sectors del turisme es beneficiaran d'aquest pla». Va destacar que el pla de 4.200 serà «eficaç» perquè portarà una important reducció dels costos fixos als afectats. 

No obstant això, el sector està devastat i creuen que les ajudes arriben tard. L'últim lament arriba de Catalunya. Aquí restaurants, comerços, empreses d'oci i petits empresaris de la Cerdanya han hagut de tancar a les portes d'unes dates que veien com el seu últim salvavides: «Ens han matat, aquestes festes eren el nostre pulmó».

Els locals portaven dies fent apilament de provisions i preparant-se per a l'ona de turistes prevista per a aquestes dates. Però el dimarts, el Govern de la Generalitat va decretar el tancament de la comarca i de la seva restauració. Molts d'ells ja han anunciat que tancaran definitivament. Un exemple dramàtic que el que està succeint en la resta d'Espanya.


Comentaris

envia el comentari