Imatge de la façana de l'hotel Rey Juan Carlos I de Barcelona

L'hotel Rey Juan Carlos I de Barcelona a la venda a preu de saldo

L'emblemàtic establiment, propietat del príncep saudita Turki Bin Nasser, acumula un deute d'entre 70 i 100 milions d'euros

L'hotel Fairmont Rey Juan Carlos I de Barcelona, ubicat a l'avinguda Diagonal de la capital catalana, està a la venda a preu de saldo, segons ha avançat aquest dilluns el digital 'El Confidencial'. Un dels hotels més emblemàtics de la ciutat comtal, propietat del príncep saudita Turki Bin Nasser, ha estat ofert a diversos inversors per un euro, amb l'obligatorietat de fer-se càrrec del deute que acumula l'establiment, que fonts del sector xifren entre 70 i 100 milions d'euros. 

La pandèmia ha desplomat el negoci de l'hotel Rey Juan Carlos I, amb l'enfonsament del turisme a la ciutat i la celebració d'esdeveniments. Així, amb aquesta situació, Barcelona Project's SA, l'empresa propietària, ha decidit posar al mercat l'establiment abans d'optar pel concurs de creditors. Un dels inversors que ha rebut l'oferta ha explicat a 'El Confidencial' que «estan preparant el concurs per a final d'any si no troben abans un comprador, a mi me l'han ofert per un euro més el deute».

Una operació complicada

Un altre inversor que també ha rebut l'oferiment ha reconegut al citat mitjà que «és una operació molt complicada, perquè, a més, la propietat del sòl i de l'edifici no és la mateixa, ja que els terrenys sobre els quals s'aixeca l'hotel són una concessió de l'Ajuntament de Barcelona». A tot això, cal afegit la disputa judicial que Barcelona Project’s SA va obrir contra l'empresari i expresident del FC Barcelona, Joan Gaspart, per presumpta estafa, quan la seva cadena HUSA va estar operant l'establiment.

Segons 'El Confidencial', en la querella, Bin Nasser reclama a l'empresari hoteler més de 16 milions d'euros, en la qual Bin Nassen reclama a l'hoteler català més de 16 milions d'euros, per presumptament haver ocultat deutes amb la Seguretat Social i haver posat el Palau de Congressos del recinte hoteler com a garantia d'un préstec d'1,6 milions d'euros sense consentiment dels seus propietaris, que, segons la versió de l'empresari saudita, va acabar a les butxaques de Joan Gaspart.

Després de trencar amb la cadena HUSA, Bin Nasser va acordar amb Fairmont l'explotació de l'hotel, però va haver d'impulsar una reforma integral de l'establiment que va suposar una inversió de 46 milions d'euros. Fairmont preveia incrementar tarifes i clients per fer rendible l'establiment, però la pandèmia de la Covid-19 ha tirat per terra totes les previsions i pagaments de deute.