L'obertura del confinament comarcal i l'arribada de la Setmana Santa no han suposat grans diferències pel turisme a la capital catalana, una de les destinacions més perjudicades per la pandèmia. «Donem la Setmana Santa per perduda», lamenta el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, en declaracions a l'ACN.
Actualment, la ciutat té un 25% de la planta hotelera oberta, amb una ocupació de prop del 15%. Unes xifres que, previsiblement, no variaran en els pròxims dies. La falta del turista internacional, amb un pes del 85% sobre el total dels visitants, ha obligat les empreses del sector a centrar-se en el client local, amb ofertes i promocions.
«Tenim molt clar que no tindrem Setmana Santa», lamenta Casals. Habitualment al mes de març, prop de 45.000 clients dormien cada nit als hotels de Barcelona. Actualment, la mitjana és de 2.000 turistes i les previsions no són gaire més encoratjadores de cara a Setmana Santa.
Barcelona té una forta dependència del turista internacional
Una de les explicacions és la forta dependència de la ciutat del turista internacional. Davant aquesta situació, «l'única esperança» de les empreses del sector és centrar-se en el visitant local adaptant el preu a través del llançament d'ofertes i promocions.
«Actualment hi ha diversos negocis que poden funcionar. Alguns clients venen a la ciutat per motius mèdics i aprofiten per quedar-se a l'hotel, també tenim algunes ocupacions de turisme de negocis o grups que venen a fer activitats esportives. De totes maneres, és cert que ens estem enfocant molt al turista local, i ara mateix és una de les principals motivacions a l'hora de treure les promocions», assegura el subdirector de l'hotel Eurostars Grand Marina 5* GL, Jaume Ferrer.
Sota el lema 'Vine a sopar i et convidem a dormir', l'hotel ha impulsat una oferta de sopar, pernoctació i esmorzar per 120 euros l'habitació. Des del moment del llançament, a l'octubre, fins ara, 5.500 persones s'han adherit a la promoció. «Estem molt contents. Es trobava a faltar moviment en el turisme», assegura Ferrer.
L'hotel mantindrà l'oferta durant els dies de Setmana Santa per atraure més clients i també ha començat a percebre els efectes de la flexibilització de les restriccions de mobilitat. «No es nota en termes d'ocupació, sinó en la tipologia del client», afirma. Fins ara, els hostes eren de Barcelona i, fa un parell de setmanes, l'hotel ha començat a rebre també persones de tot Catalunya que van a la capital catalana a passar el cap de setmana.
VisitEscape, una altra de les iniciatives orientada al públic
Una altra de les iniciatives orientada al públic local és VisitEscape. L'aplicació, llançada fa aproximadament un mes, ofereix audioguies de diferents punts de Barcelona i proposa conèixer els espais més emblemàtics de la ciutat a través de la superació de proves i la resolució d'un enigma final.
«Inicialment l'aplicació estava pensada per al turista internacional, però amb la pandèmia ho hem canviat completament i ara està destinada 100% al públic local», assegura el cofundador de l'empresa, Pere Marsinyac. De fet, des del seu llançament, l'aplicació ha registrat un miler de descàrregues i gairebé cap d'aquestes ha estat per part de turistes internacionals.
Un dels elements claus per atraure els residents a Catalunya és el preu. «El turista local està disposat a pagar bastant menys diners que l'estranger», reconeix Marsinyac. Com en el cas del Grand Marina, VisitEscape també ha adaptat el preu al públic local fins a 4,99 euros per visita.
Aquest també és el cas de La Pedrera. L'espai està treballant per fomentar el turisme de proximitat amb una tarifa especial per a residents i una oferta per a famílies amb nens que estarà activa durant els dies de Setmana Santa. El monument obrirà les seves portes de divendres a dilluns, complint amb les mesures de seguretat en aforament, distància, mascareta, presa de temperatura i ventilació constant.
L'aposta pel client local és insuficient
De totes maneres, l'aposta pel client local és insuficient per mantenir el ritme d'activitat d'una ciutat molt orientada al turista internacional. De fet, ni la Casa Batlló ni la Sagrada Família preveuen reobrir aprofitant els dies festius. La basílica, però, acollirà durant la Setmana Santa les celebracions litúrgiques adaptades a les restriccions sanitàries.
L'aposta pel client local ha servit per donar una alenada d'aire fresc al turisme en un moment de total inactivitat, però el sector hoteler també espera l'arribada del visitant internacional per compensar les grans pèrdues provocades per la pandèmia.
«Els hotelers han impulsat moltes iniciatives per reinventar-se, però són purament temporals», afirma el director general del Gremi d'Hotels de Barcelona. «Un cop obrin les fronteres podrem recuperar segments que hem anat perdent per la pandèmia», coincideix el subdirector de l'hotel Grand Marina. Tot i això, assegura que vol mantenir també la fidelitat del públic local i que l'hotel passi a formar part de l'oci de la ciutat.
Normalment, el sector facturava prop de 1.700 milions d'euros en un any. El 2020, els hotelers han perdut un 95% de la xifra de negoci, amb pèrdues d'entre 60.000 i 80.000 euros mensuals de mitjana.
En aquest context, el sector ha marcat al calendari la celebració del Mobile World Congress (MWC), previst entre el 28 de juny i l'1 de juliol d'aquest any. «Serà una manera de donar confiança al mercat internacional», assegura Casals. Tot i això, reconeix que l'impacte serà «molt inferior» al registrat en anys anteriors i assegura que els hotels encara no han rebut reserves per aquestes dates.
«Fins que no obrin les fronteres seguirem amb una situació molt similar», sosté Casals. El director general del Gremi d'Hotels preveu una recuperació de l'activitat progressiva a partir de l'estiu, però reclama una vacunació «efectiva, eficient i ràpida» per permetre la reactivació de les línies aèries i l'arribada de visitants internacionals. En tot cas, el Gremi d'Hotels no preveu tornar a xifres prèvies a la pandèmia fins al 2023.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]