Una persona llegint un diari en una terrassa amb diverses persones caminant per davant

Hotels, bars i restaurants, contra el Govern: «Incompetents»

Les federacions d'hostaleria critiquen que no rebin prestacions similars a la del sector de la cultura

Noves crítiques al Govern i noves crítiques per part dels representants de la restauració i l'hostaleria a Catalunya. Una vegada més, aquest sector ha posat el crit al cel davant les darreres actuacions de l'executiu català. En aquesta ocasió, han estat diverses federacions hostaleres del país qui han carregat durament contra la Generalitat. El motiu? «L'arbitrarietat en les decisions del Govern» a l'hora d'implementar ajudes, segons denuncien en un comunicat la Federació d'Hostaleria de Lleida, la Federació de les Comarques de Girona, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) i l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT).

«Mostrem novament el nostre enuig per l'arbitrarietat en les decisions del Govern, més pendents de la crítica mediàtica per sectors que tenen facilitat en ser-hi presents, que en decidir mesures igualitàries per a tots els sectors afectats i territoris», critiquen els signants del document, fent referència als ajuts de 7,2 milions d'euros que el Govern a aprovat pel sector de la cultura.

Des de l'hostaleria entenen que es creïn compensacions econòmiques per a la cultura pel confinament comarcal, però exigeixen que s'apliquin mesures similars a altres sectors. «No entenem com el Govern pot aprovar una nova partida de 7,2 milions d'euros per compensar específicament les devolucions d'entrades i cancel·lacions sobtades d'activitat cultural causades pel confinament comarcal, quan el sector de l'hostaleria i la restauració s'ha vist tant o més afectat per aquesta decisió», recorden.

En aquest sentit, remarquen que comparteixen les pèrdues de la cultura i la necessitat de compensar-les, però es pregunten «i el sector de l'hostaleria i la restauració? Neveres plenes, treballadors recuperats dels ERTO, ocupació del 100% en els allotjaments, anul·lacions de reserves...es decideix tancar i pel Govern català no hi ha cap mena d'impacte, per aquest sector?»

Pels hostalers, això és una mostra més de «la incompetència» del Govern a l'hora de gestió la crisi de la pandèmia. Denuncien que és «la constatació de la política de cops de cec, la manca d'estratègia i de sentit comú» de l'executiu català, ja que es dediquen a donar «ajuts a uns i a d'altres no, pel pes mediàtic dels sectors».

Adeu al confinament

D'altra banda, el conjunt de federacions també ha parlat sobre la possible reobertura del confinament a partir de dilluns vinent, que encara no està confirmada de forma oficial, però s'espera que es faci en les pròximes hores. Les entitats signants del comunicat asseguren que no tenen «cap notícia» del Govern ni dels consellers. En tot cas, més enllà de l'eliminació del confinament comarcal, tot fa indicar que el sector de la restauració seguirà regint-se amb les mateixes restriccions que fins ara.