Gat blanc

Els humans som un perill per als gats: els infectem fàcilment de coronavirus

Així ho indica un nou estudi internacional, que també avisa de la facilitat de contagi entre gats

Científics nord-americans i japonesos han confirmat que els gats es poden infectar fàcilment amb el SARS-CoV-2, el virus que causa la COVID-19, i poden ser capaços de transmetre el virus a altres gats, tot i ser asimptomàtics. El treball, publicat a la revista 'New England Journal of Medicine', va consistir a administrar a tres gats el virus aïllat d'un humà. L'endemà, els investigadors van prendre una mostra dels conductes nasals dels gats i van poder detectar el virus en dos dels animals. En tres dies, van detectar el virus en tots.

L'endemà que els investigadors van administrar el virus als tres primers gats, van col·locar un altre gat en cadascuna de les seves gàbies. Els investigadors no van administrar el virus del SARS-CoV-2 a aquests gats. Cada dia, els investigadors van prendre mostres nasals i rectals dels sis felins per avaluar la presència de virus.

En dos dies, un dels gats no infectats prèviament estava deslliurant-se del virus, detectat en l'hisop nasal, i en sis dies, tots els gats estaven eliminant el virus. Cap dels hisops rectals contenia el virus. Cada gat va deixar anar el SARS-CoV-2 dels seus conductes nasals durant sis dies. El virus no era letal i cap dels gats mostrava signes de malaltia. Tots els gats finalment van eliminar el SARS-CoV-2.

Evitar contacte amb els gats si tenim el virus

«Aquest va ser un descobriment important per a nosaltres; els gats no tenien símptomes», explica Yoshihiro Kawaoka, de la Universitat de Wisconsin —Estats Units—. Les troballes suggereixen que els gats poden ser capaços d'infectar amb el virus quan s'exposen a persones o altres gats positius pel SARS-CoV-2. «És una cosa que la gent ha de tenir en compte. Si estan en quarantena a casa i estan preocupats per transmetre la COVID-19 als seus fills i cònjuges, també haurien de preocupar per transmetre'l als seus animals», apunta un altre dels autors, Peter Halfmann.

Tots dos investigadors aconsellen que les persones amb símptomes de COVID-19 evitin el contacte amb els gats. També aconsellen als amos dels gats que mantinguin a les seves mascotes a l'interior, per limitar el contacte dels seus gats amb altres persones i animals.

Els investigadors puntualitzen, però, que els humans segueixen sent el risc més gran per a altres humans en la transmissió de virus. No hi ha proves que els gats transmetin fàcilment el virus als humans, ni hi ha casos documentats en els quals els humans s'hagin emmalaltit de COVID-19 a causa del contacte amb gats. No obstant això, ja s'han confirmat els primers casos de gats contagiats al món, un dels quals a Catalunya.