Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Diversos cotxes estacionats en un aparcament i al cercle, una multa al parabrisa

Què és l'icing, el motiu pel qual la policia comença a multar molts cotxes

Les persones amb vehicles elèctrics estan vivint un autèntic calvari

Els vehicles elèctrics estan guanyant pes, a poc a poc a Espanya. Les restriccions a la circulació per reduir la contaminació són cada cop més estrictes, i gran part de la població es veu obligada a comprar un nou automòbil. Davant d'aquesta situació, molta gent ja opta per deixar enrere els cotxes de combustió que utilitzen gasolina o dièsel.

En els darrers mesos s'han viralitzat diferents notícies que afecten els cotxes elèctrics. Una va tenir lloc a València, on es van formar llargues cues en punts de càrrega durant 'l'operació tornada' de Setmana Santa

Tot i això, un nou problema ha irromput amb força en països com els Estats Units i el Canadà. És una pràctica cada cop més habitual, però pot comportar multes importants.

Què és l'icing?

Aquesta situació esmentada es coneix com a 'icing', i es refereix als cotxes de gasolina i dièsel que ocupen les places d'aparcament reservades per a vehicles elèctrics. Això fa que les persones que vulguin recarregar aquest tipus de cotxes no puguin fer-ho.

Les lleis i la senyalització a Espanya no ajuden a evitar aquestes pràctiques. Aquests llocs destinats per a cotxes elèctrics no estan ben indicats ni tenen plaques que en limitin l'ús. Hi ha senyals que prohibeixen l'estacionament en alguns llocs, però no apareix de manera explícita que aquesta zona en concret no la pot ocupar els cotxes de combustió.

Un cop dit això, el Reial Decret llei 29/2021 recull que s'ha d'instal·lar una estació de recàrrega per cada 40 places d'aparcament. Aquesta norma, en principi, havia d'ajudar a segregar els diferents tipus de vehicles, però no funciona del tot. Un vídeo d'un usuari a la xarxa social X reflecteix aquest problema.

Imatge d'un missatge a X de l'usuari carlosfagar on es veu un text ia més un vídeo d'uns cotxes en un aparcament
L'usuari ha denunciat el que ha passat a les xarxes | X: carlosfagar

Quina sanció hi ha per aparcar en aquest tipus de places reservades?

Les multes per estacionar indegudament poden anar dels 100 als 200 euros. Per això, de vegades és millor fer alguna volta més i estacionar en un lloc adequat. Les presses poden jugar males passades, i rebre una sanció d'aquest tipus mai no és de bon grat.

L'icing suposa un gran problema per potenciar la transició cap als vehicles elèctrics. Si hi ha persones que tenien dubtes a fer el pas, aquestes situacions no fan sinó agreujar la desconfiança i el recel per fer el canvi. La normativa ha de ser més contundent i castigar de manera més severa aquest tipus de conductes.