Façana de l'Hospital d'Igualada el 13 de març de 2020.

L'alcalde d'Igualada desmenteix Salut: «Hi ha hagut 11 defuncions»

La Generalitat va afirmar aquest divendres que no s'havia de lamentar cap defunció

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha desmentit el Departament de Salut, que ahir divendres va informar que no hi havia hagut cap mort per coronavirus  a la Conca d'Òdena durant aquella jornada. En una roda de premsa, Castells  ha assegurat aquest dissabte que «ahir hi va haver 11 defuncions» a la ciutat i que «quatre van ser a l'hospital d'Igualada».

El batlle igualadí  ha expressat la seva preocupació pel fet que les dades de la Generalitat  dient que no hi havia hagut cap mort per covid-19 donessin «un missatge equívoc» a la població que fes «que la gent es relaxi  i no tingui les mesures de prevenció». Ha explicat que aquest dissabte ha parlat amb la consellera de Salut, Alba Vergés, però no ha volgut revelar els detalls de la conversa.

La Generalitat va afirmar que no hi va haver defuncions

La informació que va transmetre ahir divendres al vespre la Generalitat  és que no s'hi havia registrat cap nova mort i que es mantenien les víctimes en 107  tot i que sí s'havien detectat 16 nous positius de coronavirus, la qual cosa elevava el total fins a 644. Aquestes xifres, però, contradiuen  les que han comptabilitzat els ajuntaments  a través dels serveis funeraris.

«Les explicacions les ha de donar el Departament de Salut. Nosaltres no donem les dades», ha indicat Castells, que ha detallat que les set persones que van morir fora de l'hospital  ho van fer «en algun dispositiu sociosanitari o a les seves cases, que és també habitual».

També ha aprofitat per urgir que es facin  tests ràpids de covid-19 a la població de la Conca d'Òdena «per aturar la pandèmia». «L'única manera que els experts recomanen és a través de tests ràpids», ha insistit. Així mateix, ha recordat que Igualada  i els municipis del voltant pateixen «un confinament  dins del confinament», per la qual cosa es troben en una situació agreujada.

Cap positiu a la residència de discapacitats intel·lectuals

A la roda de premsa també hi ha participat el gerent de l'entitat anoienca APINAS, Jordi Aymamí, que ha celebrat que no s'hagi detectat cap positiu per coronavirus a la residència de persones amb discapacitat  intel·lectual dels Prats de Rei.

«L'únic ingressat a l'hospital d'Igualada és un episodi previ a tot el procés que ha esdevingut a principis del mes de març per una crisi epilèptica», ha explicat. Aymamí també ha criticat que hi hagi poca comprensió  cap a les persones amb algun tipus d'impediment que surten a passejar amb un adult: «Ha estat motiu de discriminació  per part d'algun veí».