Ikea està en peu de guerra amb la Generalitat per la taxa de grans superfícies. La marca va presentar un recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra la liquidació de l’impost als establiments que superen els 2.500 metres quadrats.
El juny del 2017, la hisenda catalana reclamava prop de 200.000 euros a Ikea. La Generalitat demanava aquesta quantitat a causa de l’impost de grans establiments que havia de pagar per la seva activitat el 2016 a l’Hospitalet de Llobregat. Ikea ho considerava una mesura injusta. Ara, segons la recent sentència a la qual ha tingut accés Vozpópuli, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs contenciós administratiu d’Ikea, però permet a la cadena de Suècia que no s’hagi de fer càrrec de les despeses judicials.
«Acatem la llei i la complim sempre, tot i que no estem d’acord amb els criteris de l’impost i, per això, hem exercit el nostre dret de reclamar en les diferents instàncies que la llei ens permet», expliquen fonts d’Ikea al citat mitjà. L’empresa va posar en marxa aquests recursos després d’haver abonat l’impost corresponent. Segons la consultora KPMG el 2019, la contribució d’Ikea a la hisenda catalana és de 12,8 milions d’euros en el darrer any.
Cal destacar que aquest impost també s’aplica en altres territoris com Aragó i Astúries en superfícies comercials de més de 2.500 metres quadrats. De fet, l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED) que engloba marques com El Corte Inglés, Carrefour, MediaMarkt o Ikea, fa anys que titllen aquest impost com a «molt negatiu» perquè resta competitivitat davant marques més petites i el comerç en línia.
Ikea té previst invertir en noves botigues a Barcelona i Madrid
Ikea està treballant en un nou concepte de proximitat i per això vol obrir nous formats de tenda al centre de les grans ciutats. El gegant suec vol implementar aquesta nova estratègia en 30 ciutats de tot el món, entre les quals hi ha Barcelona i Madrid.
La marca sueca té previst invertir 150 milions d'euros, durant els pròxims tres anys, per tirar endavant aquesta estratègia global que forma part del seu pla d'expansió al país i que s'espera que generi fins a 750 llocs de feina directes a Espanya, segons recull el digital 'Metrópoli Abierta'.
Nous objectius: «Ser més accessibles i assequibles»
Ikea està realitzant aquesta inversió per incrementar la capacitat logística de les tendes i així poder-les adaptar a una «nova realitat». Entre els objectius de la marca sueca hi ha «ser més accessibles i assequibles» és per això que requereix agilitat i una capil·laritat més gran que permeti assegurar l'entrega en una xarxa més amplia de punts de recollida i que tingui un impacte positiu en el medi ambient.
D'altra banda, les tendes d'Ikea que hi ha a l'Hospitalet de Llobregat i a Badalona van donar material sanitari i llits durant la pandèmia per tal d'ajudar en la lluita contra el coronavirus. Així doncs, es van donar més de 200 matalassos i robes a l'Ajuntament de Badalona per habilitar un pavelló municipal utilitzat per atendre les persones sensesostre. També es va donar material a diversos hospitals locals per atendre pacients afectats per la Covid-19.
Així doncs, es van destinar 80 unitats a l'Hospital Germans Trias i Pujol, 100 unitats a l'Hospital de Granollers i 132 unitats de roba de llit a l'Hospital Calella Blanes. A més, es va fer una donació de 40 safates a la residència per persones grans Germanetes dels Pobres de Barcelona.