Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Iker Jiménez durant el seu programa amb vestit de color blau fosc i micròfon davant

Iker Jiménez posa sobre la taula 6 seqüeles preocupants de la Covid-19

Col·laboradors experts d''Horizonte: Informe Covid' ens expliquen quines són les seqüeles que ens deixa la malaltia

Iker Jiménez durant el seu programa amb vestit de color blau fosc i micròfon davant
Iker Jiménez parla sobre les seqüeles que deixa la covid-19 en el nostre organisme | cedida

Com cada setmana, Iker Jiménez ha tornat a Telecinco amb el seu programa 'Horizonte: Informe Covid' per tal d'informar sobre les últimes notícies de la pandèmia de la covid-19. El presentador de 'Cuarto Milenio' ha tornat a liderar el 'prime time' amb el programa especial sobre la crisi sanitària, però aquesta vegada ha comptat amb la col·laboració d'alguns experts, els quals han parlat sobre les seqüeles que pot deixar-nos la malaltia. 

Molt s'ha parlat sobre les conseqüències que el virus deixa en el nostre organisme. Tot i haver passat la malaltia sense símptomes, aquestes seqüeles poden arribar a ser molt greus. La investigació sobre com actua el nostre cos s'estén per tots els països, i la primera a explicar els resultats de l'estudi realitzat ha estat la directora de neurologia de l'hospital Anderson de Houston.

«Depenent dels estudis, al voltant del 20% tenen símptomes neurològics, com pot ser mal de cap, pèrdua d'olfacte o del gust. Després, poden desenvolupar en un percentatge més baix, al voltant de l'1%, altres severitats com l'ictus. Dels malalts que requereixen hospitalització, no en sabem gaire», ha explicat l'experta destacant les seqüeles que deixa el virus un cop ha arribat al cervell.

Seqüeles neuronals

Seguint amb la seva explicació, una vegada que el virus ha envaït el nostre organisme, aquest ataca de manera severa al cervell provocant la possibilitat de patir «a curt termini» malalties neurodegeneratives. «S'observa que hi ha un component d'inflamació crònica i es produeix dany a les neurones per via inflamatòria», ha assenyalat.

Per reforçar aquesta teoria, el programa presentat per Iker Jiménez es va posar en contacte amb María Eugenia Díez, tècnica en cures auxiliars d'infermeria i tècnica superior d'anatomia patològica i citologia. A més, Díez exerceix com a coordinadora del Col·lectiu Covid-19, encarregat de seguir l'evolució dels pacients infectats que continuen presentant símptomes després de ser donats d'alta.

María Eugenia Díez va contraure la malaltia donant positiu durant vint-i-sis dies. Sorprenentment, un dels símptomes de Díez era la visió borrosa. Ara, un cop passada la malaltia, el que més li preocupa són les seqüeles a neurològiques que li han quedat. «He perdut capacitat de memòria i jo era molt activa, però ara no puc llegir-me ni un llibre, perquè no l'assimilo. Confonc paraules i objectes. El tema neurològic és el que més em preocupa», confessava a Iker Jiménez.

El director de la Unitat d'Ictus en el servei de Neurologia de l'Hospital d'Albacete, Tomás Segura, va exposar des del seu punt de vista professional que el cervell, per seguretat, té un sistema de 'tancament' per evitar que «tòxics o fàrmacs» penetrin en ell. No obstant això, la covid-19 aconsegueix trencar aquesta barrera.

Altres conseqüències de contraure el coronavirus

Deixant de banda les seqüeles que el virus pot deixar en el sistema neurològic, altres experts convidats al programa també van posar sobre la taula les conseqüències que pateixen els pacients després d'haver estat contagiats. «Una de les seqüeles més importants és la dispnea o sensació de falta d'aire en alguns pacients després de ser donats d'alta», va explicar César Carballo, adjunt d'Urgències de l'Hospital Ramón i Cajal.

Tenint sempre com a referència el dany que produeix el virus al cervell, a això se li atribueix la reducció de la força muscular i el dèficit de la funció cardíaca, molt comú en els pacients que han passat la malaltia. «La covid-19 comporta una gran varietat de símptomes que poden canviar amb el temps i afectar qualsevol sistema corporal», ha assenyalat Tomás Segura.

Els experts assenyalen que la principal causa de les seqüeles es deu a la «tempesta de citoquines», acció que es produeix en l'organisme mitjançant el qual es crea una inflamació del sistema immunitari per tractar de reparar el dany cel·lular. Si aquesta inflamació es produeix en el cervell, acaba provocant una encefalitis, amb la qual es trenca la barrera hematoencefàlica —el que evita que agents tòxics entrin al cervell— que derivaria en greus seqüeles neurològiques.