Salvador Illa i Pere Aragonès.

Duel per la Generalitat: Illa accepta un cara a cara amb Aragonès

El candidat d'ERC va plantejar el debat a Illa, que l'ha acceptat aquest dilluns al matí

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha dit aquest dilluns que accepta la proposta del cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, de celebrar un debat cara a cara. «No tinc cap incovenient a debatre, sempre dins del marc i la legislació electoral», ha expressat el candidat en una roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies. «Vull que contrastem perquè, segur que si contrastem, la meva proposta pel retrobament és guanyadora», ha defensat. El cap de llista dels socialistes ha explicat que s'ho va passar «bé» al debat de diumenge a la nit a RTVE i ha lamentat que no va tenir temps de respondre a totes les interpel·lacions que li van fer la resta de candidats.

Anunciarà durant la campanya electoral el nom d'una altra persona que formaria part del seu Govern

Illa ha afirmat que donarà a conèixer durant la campanya electoral algun altre nom de persones que formarien part del seu Govern si guanyés les eleccions. Ho ha dit després que la setmana passada anunciés que deixaria en mans de Maurici Lucena la vicepresidència econòmica del seu executiu, si acaba sent president. Lucena, ara president d'Aena, va ser portaveu del PSC i va anar de número 2 a la candidatura dels socialistes el 2012, quan estava encapçalada per Pere Navarro.

Illa ha fixat la recuperació econòmica com un dels seus objectius prioritaris per després del 14-F, juntament amb la recuperació sanitària i un pla social perquè «ningú es quedi enrere». El candidat socialista ha dit que pensa en altres noms i que donarà a conèixer «quan acabi de tenir-ho ben resolt en algun moment d'aquesta campanya electoral».

Objectiu: la salut, el 7% del PIB

Illa ha apostat perquè la inversió en salut a Catalunya arribi al 7% del PIB. En la roda de premsa, l'exministre de Sanitat ha lamentat que ara mateix es destinen 1.367 euros per persona en salut i que la xifra hauria d'augmentar fins als 1.700 euros. Illa, que es fixa com a prioritat la recuperació econòmica, demana integrar la xarxa de salut en la social; que hi hagi un reforç en l'atenció primària i es reobri consultoris tancats i que s'asseguri que un consultori pot atendre un pacient en menys de 48 hores. També ha demanat «empoderar» la gestió dels professionals.

Illa, que va deixar el Ministeri de Sanitat la setmana passada per començar la cursa al 14-F, ha dit que aquest serà l'any de la vacunació. Per això ha dit que la seva primera prioritat si és president de la Generalitat serà garantir que el pla de vacunació és correcte. En aquest sentit, Illa ha demanat garantir la vacunació «equitativa» de la població. «Els criteris a seguir són qui té més risc de contagiar-se o qui té més risc, no per la butxaca o l'estatus», ha reblat.