El ministre de Sanitat, Salvador Illa en una roda de premsa

L'avís d'Illa de cara a les Festes de Nadal: «Posarem en marxa controls»

El ministre de Sanitat va comparèixer dimecres per anunciar el pacte amb les comunitats autònomes de cara a Nadal

El govern espanyol i les comunitats autònomes han arribat a un pacte aquest dimecres 2 de desembre en relació amb unes normes comunes de cara a les dates de Nadal. En aquest acord, s'estableixen els motius pels quals es podrà viatjar per tot el país, quantes persones poden ajuntar-se per a sopar durant la Nit de Nadal o Nit de cap d'any o a quina hora serà el toc de queda en dies molt concrets.

Segons l'acord aconseguit, des del 23 de desembre fins al 6 de gener les comunitats hauran de tancar perimetralment els seus territoris i únicament es permetran els viatges entre regions en els supòsits previstos en l'estat d'alarma (treballar, anar al metge o a cuidar de majors) i per a «els desplaçaments a territoris que siguin lloc de residència habitual de familiars o afins».

«Tots ho entenem, família o persona molt propera encara que no hi hagi vincle familiar», ha dit Salvador Illa, que ha afirmat que «estem segurs que la ciutadania del nostre país respectarà aquestes mesures de manera escrupolosa».

«S'han d'evitar tots els moviments que siguin prescindibles»

Illa ha donat la notícia del pla amb les comunitats autònomes en una roda de premsa al costat de la ministra Carolina Darias, després del Consell Interterritorial de Sanitat del govern espanyol. L'acord sol ha comptat amb el vot en contra de la Comunitat de Madrid i l'abstenció de Catalunya. Malgrat tot, Salvador Illa ha manifestat que aquestes normes són «d'obligat compliment» per a totes les comunitats.

Les mesures comunes provoquen un petit respir en relació amb la proposta inicial del ministeri de Sanitat, molt més dura que l'anunciada ahir. Amb tot, Illa ha avisat que l'objectiu principal del pròxim Nadal ha de ser «evitar tots els moviments que siguin prescindibles i ens quedem a casa per a celebrar les festes amb els nostres».

«Ens juguem molt aquest mes de desembre»

Segons el titular de Sanitat, les dades registrades en les últimes 24 hores «donen peu a la prudència però encara queda moltíssim recorregut». Aquest missatge de sentit comú arriba a principi de desembre, un mes clau per a l'evolució de la pandèmia a Espanya, que té com a dates més sensibles per al contagi les del pont de la Constitució i Nadal.

«Ens juguem molt aquest mes de desembre, ha costat molt doblegar la corba», ha assenyalat Illa. Al costat d'ell, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha apuntat que «hem d'arribar en les millors condicions a la vacunació», que en principi començarà al gener per als sectors més vulnerables.

«Activarem controls entre el 23 de desembre i el 6 de gener»

Com a punts més dubtosos, el pacte no aclareix què és un «afí» ni existeix una manera de controlar que no hi hagi viatges per Espanya per raons diferents de les permeses. Encara que sí que ha dit que «es prendran els controls pertinents», Salvador Illa, no va confirmar en cap moment que vagi a demanar-se algun justificant i ha desitjat que hi hagi «responsabilitat» dels ciutadans espanyols. «Tenim plena confiança en l'actitud responsable àmpliament acreditada, encara que posarem en marxa controls», ha asseverat Illa, que no ha explicat com seran.

«No hem acordat cap mena de justificant, però els acords estan per a complir-se i apel·lo a la responsabilitat de tot el món», ha sentenciat el ministre. Finalment, Illa no ha fixat amb exactitud què és un «afí» o quin tipus de relació ha de requerir-se sobre un «familiar» perquè es justifiqui un viatge a una altra comunitat autònoma.