L'OMS desaconsella portar la mascareta durant una activitat molt concreta

L'Organització Mundial de la Salut ha publicat una nova actualització de les recomanacions contra la Covid

Diverses persones amb mascareta passegen pels carrers de Viveiro, a Lugo
L'Organització Mundial de la Salut ha publicat una nova actualització de les recomanacions contra la Covid | EFE

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat unes noves recomanacions sobre l'ús de les mascaretes. En aquest document, recolzat amb proves científiques, recorda als ciutadans que han de portar mascareta a casa si reben alguna mena de visita o si no hi pot haver la distància de seguretat idònia o la ventilació no és òptima.

Des de l'OMS consideren que l'ús de les mascaretes és vital «quan hi ha un visitant que no és membre de la llar i se sap que la ventilació és deficient, amb obertura limitada de finestres i portes per a la ventilació natural, o el sistema de ventilació no funciona correctament, independentment que es pugui mantenir una distància física d'almenys un metre». A més, per tant, també veuen important l'ús de la mascareta «en entorns interiors de les llars que tenen una ventilació adequada si no es pot mantenir aquesta distància física d'almenys un metre».

Però, en aquest sentit, també hi ha situacions en les quals l'OMS no recomana l'ús de la mascareta, ja que podria ocasionar altres problemes de salut. De quins casos parlem?

En quins casos l'OMS no recomana l'ús de les mascaretes?

L'OMS considera que no cal fer servir mascaretes durant l'activitat física vigorosa perquè «poden reduir la capacitat de respirar còmodament. La mesura preventiva més important és mantenir una distància física d'almenys un metre i assegurar una bona ventilació quan es fa exercici, si es fa a l'interior de casa o d'un local», exposen.

A més, l'OMS descarta les mascaretes amb vàlvules, perquè «eviten la funció de filtració de la mascareta. Es desaconsella l'ús de vàlvules que deixin escapar aire sense filtrar de la mascareta; és una característica inadequada per a les mascaretes, utilitzades per tal d'evitar la transmissió», diu el text.

Pel que fa a les mascaretes de roba , l'OMS recomana que tinguin tres capes: una exterior de tipus impermeable, un interior que permeti el pas de la humitat, i una altra intermèdia per filtrar.

Finalment, l'OMS no aconsella tampoc l'ús de mascaretes en menors de cinc anys i en l'interval d'edat entre els 6 i 11 anys s'ha d'utilitzar o no en funció d'alguns factors, com l'índex de transmissió del virus a la comunitat autònoma concreta, la capacitat dels nens per poder dur-la o quin és el seu entorn social i cultural.

Utilitza mascareta a casa si no hi ha un metre de distància física, com a mínim

En definitiva, és important recordar quan no hauríem d'utilitzar mascareta i no oblidar que, segons l'opinió de l'OMS, les mascaretes han d'utilitzar-se de forma general, incloses dins d'un «paquet integral de mesures que ajudin a reduir la propagació de la Covid-19. La higiene de les mans abans de posar-se i després de treure's la mascareta, així com l'ús, emmagatzematge, neteja i eliminació adequats són essencials per garantir l'eficàcia de les mascaretes», assenyalen.

L'OMS avisa que a les zones de transmissió comunitària o per grups, s'ha de fer un ús «més ampli de les mascaretes» en els centres sanitaris. Així mateix, s'ofereixen nous aspectes sobre l'ús de mascaretes no mèdiques per a la població general. L'OMS recomana, en les zones de transmissió comunitària, que es faci ús de la mascareta en llocs interiors o exteriors on no hi hagi una distància física d'un metre, com a mínim.

Recomanacions que «necessiten més investigacions»

Així mateix, els experts de l'Organització Mundial de la Salut ofereixen un assessorament sobre aquest ús de les mascaretes en el marc de l'atenció domiciliària i els centres de salut, i en general en els llocs on s'han registrat casos de Covid-19. L'OMS adverteix, de totes maneres, que les seves recomanacions a dia d'avui «necessiten més investigacions».

Aquesta nova guia és necessària per als ciutadans, els professionals sanitaris i de la prevenció i el control de les infeccions, els administradors sanitaris, els treballadors de l'àmbit de la salut i els treballadors sanitaris. A més, en aquesta actualització de l'OMS hi ha una secció sobre assessorament als qui prenen les decisions sobre l'ús de mascaretes per a persones sanes en entorns comunitaris, com serien les autoritats.


Comentaris

envia el comentari