El discurs televisat del Rei Felip VI emès el 3 d'octubre de 2017, dos dies després del referèndum convocat pel Govern de Carles Puigdemont i al final d'una jornada de protestes arreu de Catalunya, va generar una onada d'indignació entre l'independentisme, que el va considerar molt sever i contundent tant en el to utilitzat pel monarca com en el contingut de les seves paraules, en la línia del que, en aquelles dates, defensava el govern espanyol d'aleshores, comandat per Mariano Rajoy.
Gestos del poder central cap a Catalunya
Des de llavors, les coses han canviat força a Catalunya. La confrontació amb l'Estat ha minvat de valent i l'independentisme es troba dividit. Aquest mateix dijous n'hem tingut un bon exemple amb la votació per seccions dels Pressupostos Generals de l'Estat: ERC i el PDeCAT, representants de l'independentisme més dialogant, hi han votat a favor després de negociar amb l'executiu central, mentre que JxCat i la CUP, del vessant unilateralista, s'hi han oposat amb rotunditat.
És en aquest context que des del poder central es treballa en gestos d'acostament a l'independentisme: s'està donant tràmit als indults als presos, que podrien ser concedits en els primers mesos de 2021; i alhora es treballa en reformar el Codi Penal per rebaixar les penes del delicte de sedició. Però a jutjar pel que aquest dijous, 3 de desembre, publica el diari 'La Razón', hi podria haver més moviments en les properes setmanes.
Una rectificació, encara que fos tímida, per part del Rei?
Un d'ells podria arribar, fins i tot, des del Palau de la Zarzuela. Segons el rotatiu, des d'Unides Podem i des de determinats sectors del PSOE s'estan fent moviments perquè el Rei Felip VI faci algun gest en el seu tradicional discurs de Nadal, de cada 24 de desembre al vespre, de redempció de les seves paraules del 3 d'octubre de 2017. Una tímida referència rectificativa que ajudés a acostar posicions amb l'independentisme català, que encara recorda el discurs de fa tres anys com un atac massa profund.
Així, s'han fet arribar a la Casa del Rei impulsos al monarca perquè faci un discurs d'acord amb una «nova etapa política» i demanant que contribueixi, amb les seves paraules, al nou clima de resolució del conflicte català. Caldrà veure —encara falten més d'una vintena de dies— si Felip VI fa una tímida referència a la qüestió i si es pot interpretar com una esmena al discurs del 3-O que tanta polèmica va aixecar entre les files independentistes.