YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Illa avança que avaluaran si les automostres als instituts que proposa Salut s'ajusten al protocol

Vergés defensa que és la manera «no haver de destinar grans recursos d'unitats senceres»

La consellera de Salut, Alba Vergés, de groc, durant la trobada amb Salvador Illa
Illa ha explicat que s'avaluarà si les automostres als instituts s'ajusten o no al protocol establert Consell Interterritorial  | Europa Press

Aquest dimecres, el departament d'Educació va anunciar que a partir de la setmana que ve començarà una formació als docents perquè facin un «guiatge» als alumnes a partir d'ESO per recollir-se l'automostra de la prova PCR, a través de frotis nasal, en cas de positiu al grup. És a dir, els mateixos alumnes es faran la mostra sota la mirada dels docents. La mesura ha aixecat polseguera entre els sindicats d'ensenyament i la consellera de Salut, Alba Vergés, ha sortit al pas defensant el mètode. D'altra banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que si el sistema d'automostres s'ajusta al protocol.

En primer lloc, Vergés creu que el sistema és positiu perquè permet «poder gestionar millor aquesta pandèmia i no haver de destinar grans recursos d'unitats senceres que es desplacin als instituts, crec que tothom ha de col·laborar. I crec que ho podem fer bé». La consellera ha demanat als sindicats «una mica de calma abans de sortir d'aquesta manera» i ha assegurat que els docents tindran «tota la formació» necessària.

Per un altre costat, explica que, si cal, esperaran uns dies abans de posar en marxa el sistema, dirigit als alumnes a partir d'ESO que hagin estat en contacte a classe amb un cas positiu de coronavirus. En tot cas, ha explicat que s'ha realitzat proves pilot en instituts i entre treballadors de residències i ha assegurat que «es pot fer».

Tambe ha puntualitzat que seran adolescents i joves els que es prendran les mostres, no infants. A més, ha puntualitzat que es tracta de frotis nasals i no de mostres nasofaríngies, de manera que l'escovilló s'haurà d'introduir als narius i no fins a la part posterior de les fosses nasals, una tècnica molt més invasiva.

 

Illa avança que s'avaluarà si les automostres s'ajusten al protocol

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que s'avaluarà si les automostres dels alumnes catalans a partir de l'ESO s'ajusten al protocol o no. Illa ha recordat que es van acordar uns protocols amb les comunitats «d'acord amb els quals s'ha d'actuar» i insisteix que «en tot el que es fa» s'ha «d'estar d'acord» amb aquests. Tot i això, ha assenyalat que desconeix el plantejament al detall i ha indicat que els tècnics ho estan valorant.

Per una altra part, ha confirmat que en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) celebrada aquest dimecres es va proposar als consellers del ram «prendre's seriosament» la «fatiga pandèmica». Així Illa ha recordat que l'OMS ha elaborat una publicació on es fa referència a aquesta i ha reiterat la condemna dels disturbis i aldarulls provocats en diverses ciutats com a protesta per les mesures per frenar la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari